Θλίψη προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στη Μόρια, καθώς με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.
Ο καταυλισμός των προσφύγων, στον οποίο διαβιούν πάνω από 12.500 άνθρωποι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Για να αποφύγουν τον αστυνομικό κλοιό, πολλοί πρόσφυγες έχουν διαφύγει στα βουνά.
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό (σ.σ.: περί τα 35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Οπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Στη Λέσβο, όπως είπε μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχέδιο, σημείωσε.
(Πηγή: ethnos.gr)