Ο Συριανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος στο naxostimes.gr: «Η ευθύνη που έχει μία κυβέρνηση είναι να παίρνει δύσκολες αποφάσεις»

admin
20/11/2015 14:29
 
 
 

Την εκτίμηση ότι η σταθερότητα θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της ύφεσης και της κρίσης έκανε ο Συριανός βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxostimes.gr και στην Ελένη Τσελεμπή.

Ο κ. Συρίγος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δυσκολίες όχι μόνο θα αντιμετωπιστούν, αλλά και θα ξεπεραστούν με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα, με την κυβέρνηση – όπως είπε – να πρέπει να δώσει ταυτόχρονα έμφαση τόσο στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και στα καίρια ζητήματα της δικαιοσύνης και της ισονομίας.

«Η ευθύνη που έχει μία κυβέρνηση είναι να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί άλλη λύση, ακόμη και αν αυτό την κάνει δυσάρεστη» δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Συρίγος, ο οποίος χαρακτήρισε «οδυνηρό μέτρο» την σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν θα προσφέρει αυτά που νομίζουν οι δανειστές».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη του για την Υγεία και την Ακτοπλοΐα, ενώ για το προσφυγικό υποστήριξε ότι «αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, τα όποια μέτρα θα είναι προσωρινά χάπια σε μία ανίατη ασθένεια».

 

ΕΡ: Κύριε Συρίγο, είστε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου σε μια από τις πιο κρίσιμες, θα έλεγε κανείς, περιόδους που ζει η χώρα μας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας;

ΑΠ: Συμφωνώ μαζί σας όσον αφορά την κρισιμότητα των περιστάσεων, η οποία προέρχεται από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσεως με ευαίσθητους γεωπολιτικούς παράγοντες και την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα αντιμετωπίσομε αυτές τις δυσκολίες και θα τις ξεπεράσομε επιδεικνύοντας ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Θα είναι μία πιεστική περίοδος αλλά διαθέτομε πολιτική και θέληση ώστε να την διεξέλθομε επιτυχημένα.

 

ΕΡ: Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι, ως κυβέρνηση, αθέτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις – δεσμεύσεις και πέρασε στην «μνημονιακή όχθη». Πόσο δύσκολο είναι για εσάς, τους αριστερούς κυβερνητικούς βουλευτές να εξηγείτε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη μεταστροφή;

ΑΠ: Πράγματι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο ζήτημα αυτό. Η περίοδος πριν τις εκλογές μας έδωσε την δυνατότητα να εξηγήσομε το θέμα και να αιτιολογήσομε την στάση μας. Παρά ταύτα, το ζήτημα αυτό θα επανέρχεται καθημερινά και επιτακτικά αφού είναι συνυφασμένο με την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε και τη λήψη των μέτρων που λαμβάνονται με βάση την συμφωνία. Ωστόσο, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση. Η ευθύνη που έχει μία κυβέρνηση είναι να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί άλλη λύση, άλλος δρόμος, ακόμη και αν αυτό την κάνει δυσάρεστη.

 

ΕΡ: Μετά από σχεδόν έξι χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης, η κυβέρνηση φέρνει ένα 3ο μνημόνιο προς υλοποίηση. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να το εφαρμόσει, δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί οι οικονομικές αντοχές των πολιτών;

ΑΠ: Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα. Πιστεύω ότι θα την επιτύχει η κυβέρνηση και μαζί μ’ αυτήν αισιοδοξώ ότι θα ανοίξει η πόρτα εξόδου από την ύφεση και την κρίση. Πράγματι, οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο ύστατο όριό τους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση τόσο στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όσο και στα καίρια ζητήματα της δικαιοσύνης και της ισονομίας. Πρέπει ακόμη να λύσει ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης και καθιστούν την ζωή του πολίτη-διοικούμενου πολύ δύσκολη. Ένας άλλος τομέας είναι αυτός της υγείας. Τον θεωρώ ως τον πιο καίριο και ζωτικό. Γι’ αυτό η μάχη θα είναι πολύ σκληρή. Διατηρώ την αισιοδοξία ότι θα δείξει η κυβέρνηση την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Μένει να αποδειχθούν όλα αυτά που σας ανέφερα ενδεικτικά, ώστε να ξεφύγομε από το επίπεδο των εκτιμήσεων και να φτάσομε στην υλοποίηση και την κριτική επ’ αυτής.

 

ΕΡ: Ποια είναι η άποψη σας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά; Από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν με σθένος αυτό το ευεργετικό, για τις νησιωτικές κοινωνίες, μέτρο.

ΑΠ: Είμαστε, όπως κι εσείς σημειώνετε, αντίθετοι στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας στον τομέα αυτό δεν ευοδώθηκαν. Συνεχίζω να έχω την εκτίμηση ότι η κατάργησή τους, έστω και σταδιακά, δεν θα προσφέρει αυτά που νομίζουν οι δανειστές. Γνωρίζω ότι στο θέμα αυτό υπήρξαν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και ακόμη και προσφυγές στην δικαιοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ο πολίτης ασκεί τα δικαιώματά του και μέσα σ’ αυτά πρωτεύον είναι αυτό της παροχής ενδίκου προστασίας. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν η μόνη ίσως μέχρι σήμερα εκδήλωση της αρχής του άρθρου 101 §4 του Συντάγματος. Γι’ αυτό και η σταδιακή κατάργησή τους το έκανε (ως μέτρο) πιο οδυνηρό. Ωστόσο υπάρχει πεδίον ανοιχτό για την κυβέρνηση ν’ αποδείξει με τα ανάλογα μέτρα ότι η εφαρμογή του 101 §4 δεν είναι κενό γράμμα, αλλά έχει πολλές διαστάσεις και τομείς ζωτικούς που πρέπει να εκδηλωθεί και κατά το δυνατόν συντομότερα.

 

ΕΡ: Υγεία και Ακτοπλοΐα είναι δύο θέματα που, διαχρονικά, ταλανίζουν τα νησιά. Έχετε προχωρήσει ή θα προχωρήσετε σε παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα ζητήματα;

ΑΠ: Η ερώτηση αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια της προηγούμενης. Υπάρχει το μακροπρόθεσμο σχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το ακτοπλοϊκό και βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται αρμοδίως. Ωστόσο, η πιεστική κατάσταση στον χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών επιβάλλει την λήψη άμεσων μέτρων από τα αρμόδια υπουργεία κάτι στο οποίο θα τείνουν όλες μας οι προσπάθειες.

Το ίδιο ισχύει και για την υγεία. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα (προϊόν κακών πολιτικών της προηγούμενης πενταετίας) είναι πολύ άσχημη. Προέχει λοιπόν η επούλωση των υπαρχόντων πληγών και μετά ταύτα ένα σοβαρό βήμα-βήμα εξελισσόμενο πρόγραμμα θα έχει ως βάση του την νησιωτικότητα.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα προβλήματα παραμένουν και συσσωρεύονται, όμως δεν πρέπει να μας καταβάλουν αλλά να τα αντιμετωπίσομε αποφασιστικά.

Το Υπουργείο Υγείας απ’ ότι γνωρίζω δίνει μάχη για την κάλυψη των κενών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Νοσοκομείο Σύρου όσο και στα Κέντρα Υγείας. Δίνει μάχη με τον χρόνο και τα προβλήματα και για την υπόθεση του Νοσοκομείου Σαντορίνης. Ο τομέας αυτός (βλ. και ΕΚΑΒ και διακομιδές) εκτιμώ ότι είναι ο πιο ευαίσθητος και γι’ αυτό πρέπει προεχόντως να ληφθεί υπ’ όψη.

 

ΕΡ: Έχετε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, καθώς και με τοπικούς φορείς για προβλήματα των νησιών;

ΑΠ: Προσπαθώ να έχω όσο πιο πολύ μπορώ συνεργασία και με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς λαμβανομένων υπ’ όψη των δυσκολιών που οφείλονται στη νησιωτική μας ιδιομορφία. Θα προσπαθήσω να την συστηματοποιήσω, αφού εκτιμώ ότι υπάρχουν κάποια ελλείμματα που δεν βαρύνουν εκείνους (δηλαδή την Τ.Α. και τους φορείς).

 

ΕΡ: Το προσφυγικό – μεταναστευτικό κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στην επικαιρότητα και θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Κατά πόσο η Ευρώπη έχει αναλάβει τις ευθύνες της, ανταποκρινόμενη ουσιαστικά και όχι μόνο με ευχολόγια σε αυτό το κρίσιμο θέμα;

ΑΠ: Η Ευρώπη έχει αργοπορήσει στο ζήτημα του προσφυγικού. Οι πρωτοβουλίες της είναι λίγο-πολύ δειλές και η κεντρική στρατηγική δεν είναι συγκροτημένη. Υπάρχει ακόμη διαφορά απόψεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. πράγμα που καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα. Το πρόβλημα αυτό έχει και μια ακόμη σοβαρή διάσταση, δηλαδή αυτή της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων. Εδώ πρέπει να υπάρξουν ισορροπημένες λύσεις ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί η Ευρώπη σε απομονωμένο οχυρό ή να μετριαστούν οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες εξαιτίας του φόβου που επιδιώκεται να διαδοθεί είτε μέσω τρομοκρατικών ενεργειών έξωθεν είτε από ξενοφοβικές και νεοφασιστικές επιδράσεις έσωθεν.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της επιχειρώντας το σταμάτημα του πολέμου στη Συρία και αλλού.

Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, τα όποια μέτρα για το προσφυγικό θα είναι προσωρινά χάπια σε μία ανίατη ασθένεια.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*