Όλο και πιο ξεκάθαρα αποτυπώνεται η τεράστια ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα δύο lockdowns στον ελληνικό Τουρισμό.
Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες σε επίπεδο εννιαμήνου προκαλούν σοκ, τη στιγμή που λόγω του δεύτερου κύματος της COVID-19 το τουριστικό ταμείο έχει κλείσει, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για την εγχώρια αγορά.
Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου για τις προοπτικές ανάκαμψης της τουριστικής οικονομίας την επόμενη σεζόν, η αποκατάσταση της οποίας φαίνεται πως τελικά θα πάρει χρόνο παρά το εμβόλιο που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021. Παράγοντες του χώρου αναφέρουν πως οι επιπτώσεις είναι σαρωτικές, όχι μόνο σε επίπεδο εσόδων -σημειώνεται πως η οικονομική συνεισφορά του Τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ, αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, αντιστοιχεί μεταξύ 27,5% έως 33,1%- αλλά και στους κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον Τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και η συνεδριακή αγορά.
Χωρίς τέλος οι απώλειες
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο δείχνουν βουτιά στα τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έφτασαν ειδικότερα τα 3,509 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο ο τουριστικός χώρος μπήκε εκ νέου σε επιφυλακή εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Το ίδιο διάστημα, πέρσι, τα έσοδα ανέρχονταν σε 16,1 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φετινές εισπράξεις όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες θα μείνουν τελικά στο ύψος του Σεπτεμβρίου, ενώ οι συνολικές απώλειες για το τουριστικό καλάθι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου πως το 2019 οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 18,2 δισ.
Στο σκέλος των αφίξεων, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 77,2% και διαμορφώθηκε μόλις στις 6,1 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 26,9 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 74,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 82,9%. Η κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 66,7%, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 72,2%.
Την ίδια ώρα από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το δεκάμηνο προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τα 18,9 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση 68% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου είχαν διακινηθεί 59 εκατ. επιβάτες.
Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece στην Ελλάδα, η κίνηση για το 10μηνο διαμορφώνεται σε 8,4 εκατ. επιβάτες, έναντι 28,7 εκατ. το αντίστοιχο 10μηνο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 70,8%. Η κίνηση εσωτερικού είχε μείωση 59,2% και η διεθνής 73,9%.
Οι προσδοκίες
Υπό την προϋπόθεση της κυκλοφορίας εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό και της επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης, φορείς της τουριστικής αγοράς τοποθετούν την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.
Η εξέλιξη των υγειονομικών δεικτών, το πώς θα είναι οι βασικές για τον ελληνικό Τουρισμό αγορές κι αν θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα με τις ΗΠΑ, αλλά και η κατάσταση που θα βρίσκονται οι μεγάλοι ανταγωνιστές του ελληνικού Τουρισμού, με σημαντικότερους την Ιταλία και την Ισπανία θα αποτελέσουν τις σημαντικότερες συνιστώσες για την επανεκκίνηση του κλάδου.
Έρευνα της Phocuswright που παρουσιάστηκε στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος έδειξε πως τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν μειωμένα σχεδόν κατά 60% το 2020 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.
Τα λεγόμενα “short trips” ήταν κυρίως εγχώρια και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα κρούσματα και τους περιορισμούς που προκύπτουν σε κάθε ταξιδιωτική αγορά. Για την επόμενη χρονιά αναμένεται ο Τουρισμός να επανακτήσει το 50% της δυναμικής του, όμως η ασφάλεια και η προστασία παραμένουν οι δύο βασικές ανησυχίες των ταξιδιωτών. Κομβικής σημασίας είναι επίσης οι πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων, καθώς πολλοί καταναλωτές διστάζουν να κάνουν κράτηση, εκτός εάν είναι πολύ σαφές υπό ποιες συνθήκες θα λάβουν επιστροφή χρημάτων, σε περίπτωση μιας συνεχιζόμενης κρίσης.
Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία από το απότομο πάγωμα του τουριστικού χώρου
Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία “ατμομηχανή” της τουριστικής οικονομίας, καταρρίπτοντας τα τελευταία επτά χρόνια το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και στα έσοδα και στην ταξιδιωτική ροή. Τα στοιχεία από μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ δείχνουν τη σημαντικότητα του κλάδου, και ακολούθως τις απώλειες από το απότομο στοπ της δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Τουρισμός το 2019:
– Παρουσίασε αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 13,1% ή + 2.359 δισ. (περιλαμβάνονται τα έξοδα μετάβασης και οι εισπράξεις από κρουαζιέρες).
– Είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα 3,2 δισ., εκ των οποίων τα 1,2 δισ. σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.
– Η αύξηση της άμεσης συνεισφοράς του Τουρισμού στην οικονομία της χώρας εκτιμάται σε 2,3 δισ. (ή κατά 10,9%, από 21,1 δισ. άμεσης συνεισφοράς στην οικονομία το 2018 σε 23,4 δισ. το 2019), όταν η συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019 ήταν 2,742 δισ.
-Συμβάλλει άμεσα στην αιχμή (Q3) στο 17,1% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,6% και 45,2% ενώ αποτέλεσε και αποτελεί βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας.
– Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο Τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων ισούται με το 87,6% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων πλην πλοίων και καυσίμων.
Πηγή: capital.gr