Οι σκέψεις των νέων της Νάξου για το περιβάλλον και οι προβληματισμοί για την κλιματική αλλαγή εκφράστηκαν στη Βουλή των Εφήβων
Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας συμμετείχε και φέτος στο πρόγραμμα «Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» της Βουλής των Εφήβων.
Το γενικότερο θέμα ήταν το φυσικό περιβάλλον και δόθηκαν διάφορα υποθέματα, που ορίστηκαν από το Ίδρυμα, για επεξεργασία και για την δημιουργία σχετικών εργασιών.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν την περσινή σχολική χρονιά (2019-2021) μαθητές της πρώτης και της δευτέρας λυκείου ενώ τη φετινή χρονιά συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτέρας λυκείου.
Ανέλαβαν κάποια θέματα τα οποία τα επεξεργάστηκαν, συγκέντρωσαν υλικό, επικοινώνησαν με αρμόδιους φορείς και τα παρουσίασαν στην ολομέλεια των τμημάτων.
Αυτά ήταν:
– Περιβάλλον και κοινωνικές ανισότητες (δύο εργασίες, περιβάλλον και πολιτισμός (αναφορά στα ήθη και τα έθιμα της Νάξου και συγκεκριμένα στα αποκριάτικα δρώμενα)
– Περιβάλλον και νέες τεχνολογίες (τονίστηκαν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το φυσικό περιβάλλον), ομορφιές της Νάξου
– Χλωρίδα της Νάξου και καταστροφή του περιβάλλοντος-επίδραση στην υγεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης οι μαθητές δούλευαν για το πρόγραμμα.
Στην ΚΕ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στα μέσα Ιουλίου (14-16) που διεξήχθη διαδικτυακά υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, πήρε μέρος αντιπροσωπεύοντας το σχολείο της η μαθήτρια Μαργαρίτα Σιδερή, η μόνη Κυκλαδίτισσα, η οποία έλαβε σχετικά μηνύματα στο προσωπικό της mail για τα βήματα που θα ακολουθούσε σε σχέση με τη συμμετοχή της στην όλη διαδικασία, όπως και τα υπόλοιπα 299 μέλη της Βουλής Εφήβων.
Το συγκεκριμένο σχολείο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα επί σειρά ετών και έχει ξαναστείλει μαθητή στη Βουλή των 300 Εφήβων βουλευτών.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τραγαίας, οι οποίοι κατοικούν σε ημιορεινά και ορεινά χωριά έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση στην καθημερινότητά τους και συνεπώς η Βουλή των Εφήβων αποτέλεσε για αυτούς μία ακόμη ευκαιρία να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη φύση, να φωτογραφίσουν τοπία της Νάξου και να προβληματιστούν για τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου αλλά και γενικότερα για την κλιματική αλλαγή.