Πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της ΕΕ ως προς την χορήγηση δυνατότητας χρηματοδότησης και λειτουργικών δαπανών της Πολιτικής Προστασίας μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΝ.ΠΕ, Απόστολου Τζιτζικώστα.
Την Τετάρτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία και την Διαχείριση Κρίσεων, υπό το πρίσμα των πρόσφατων πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατέθεσε στον κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της ΕΕ ως προς την χορήγηση δυνατότητας χρηματοδότησης και λειτουργικών δαπανών της Πολιτικής Προστασίας μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, αφού σήμερα μόνο υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμό) μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Τα δημοσιονομικά όμως προβλήματα της χώρας, υψώνουν ένα δύσκολο εμπόδιο στην μεγιστοποίηση της αξιοποίησης και του αποτελέσματος του εξοπλισμού αυτού, το οποίο, μόνο με την διάθεση μέρους των πόρων αυτών στο λειτουργικό σκέλος, μπορεί να ξεπεραστεί.
Κατάθεση πρότασης για τη δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών της Πολιτικής Προστασίας, για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της υλικοτεχνικής υποδομής
Αφού ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την βοήθεια και τη συμπαράσταση που δέχθηκε η Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι εξαιρετικά σημαντικοί, ειδικά σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία. Για τα νησιά μας, είναι ακόμη πιο σημαντικοί γιατί η πλειοψηφία των έργων, των δράσεων και των πρωτοβουλιών που σήμερα υλοποιούνται, υλοποιούνται μέσω των ευρωπαϊκών πόρων. Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα τα οποία σήμερα συζητάμε, πιστεύω ότι θα χρειαστεί μια παρέμβαση στο δομικό κομμάτι του ευρωπαϊκού κανονισμού για την διαχείριση των πόρων αυτών, η χορήγηση των οποίων είναι καταλυτική. Να χρησιμοποιηθεί μέρος των χρημάτων που οδηγούνται σε κάθε δράση – και ιδιαίτερα στην Πολιτική Προστασία – και για λειτουργικές δαπάνες. Τα ποσά που είναι πολύ σημαντικά, ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, διατίθενται όλα στον εξοπλισμό, στην υλικοτεχνική υποδομή. Σε μια χώρα όμως που επί μια δεκαετία βασανίζεται από δημοσιονομικά προβλήματα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η αξιοποίηση αυτής της υλικοτεχνικής υποδομής, θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σήμερα, έχουμε δύο ταχύτητες: την δυνατότητα μιας υψηλής ταχύτητας όσον αφορά τον εξοπλισμό και πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία. Η πρότασή μας είναι, μέρος κάθε ποσού που οδηγείται σε τέτοιες δράσεις, να μπορεί να διατεθεί και σε λειτουργικές δαπάνες. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα πετύχουμε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων αυτών, μέσω της συντομότερης, καλύτερης και ευρύτερης χρήσης του πολύ κρίσιμου εξοπλισμού που μας δίνουν οι ευρωπαϊκοί πόροι».