Οδηγία της ΕΛΑΣ για το παστούρωμα – Νέα συνεισφορά της ΠΦΠΟ για την κατάργηση της βάρβαρης αυτής πρακτικής

Newsroom
28/08/2021 01:56
 
 
 

 

Το διαχρονικό φαινόμενο κακοποίησης των ζώων -ιπποειδών και παραγωγικών- με το δέσιμο των ποδιών μεταξύ τους ή με το κεφάλι, που συντελείται επί δεκαετίες, υπό την ανοχή της Αστυνομίας, θα αρχίσει να ελέγχεται στενά, αν τηρηθεί η δέσμευση του ταξίαρχου Βαρδιάμπαση, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Έπειτα από επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη, εκδόθηκε διαταγή προς όλες τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της βάρβαρης πρακτικής του παστουρώματος των ζώων.

Το παστούρωμα είναι το δέσιμο των ποδιών των ζώων (κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών) μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν ιδιαίτερα σε βοοειδή.

Παστούρωμα: αξιόποινη και εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα πράξη

«Αναγκαζόμαστε για μία ακόμη φορά να προσφύγουμε σε σας, ευχόμενοι να δώσετε γραπτές και αυστηρές εντολές κυρίως προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Πελοποννήσου, όπου, επιτρέψτε μας να πούμε, κάτω από τις μύτες των Αστυνομικών Τμημάτων συντελείται καθολικά και κατ’ εξακολούθηση η αξιόποινη και εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα πράξη του παστουρώματος αυτών και βαρύτατη κακοποίηση που διώκεται ποινικά», ανέφερε στην επιστολή της η ΠΦΠΟ.

«Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε συνεχώς καταγγελίες από τουρίστες, Ελληνες ή αλλοδαπούς, οι οποίοι ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των αστυνομικών όταν προσφεύγουν σε αυτούς. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι, αν τα Αστυνομικά Τμήματα είχαν στοχοπροσήλωση στη μαρτυρική για τα ζώα αυτή πρακτική και έπρατταν κατά νόμο και αυτεπαγγέλτως, το φαινόμενο θα είχε εκλείψει. Ομως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα όλα τα ζώα να είναι παστουρωμένα», επισήμανε η ΠΦΠΟ. Και ζητούσε να δοθεί εντολή προς τα Αστυνομικά Τμήματα, τις Διευθύνσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να προβούν σε εκστρατεία, ώστε να εκλείψει παντελώς αυτή η πρακτική. Επιπλέον, ζητούσε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ενημερώνεται τακτικά για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Άμεση ανταπόκριση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στην επιστολή της ΠΦΠΟ ανταποκρίθηκε άμεσα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διά του ταξίαρχου Στυλιανού Βαρδιάμπαση που δεσμεύτηκε, εκτός της εντατικοποίησης των αστυνομικών ελέγχων, ότι θα δοθούν «κατευθυντήριες εντολές-οδηγίες για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού επί περιστατικών και καταγγελιών κακοποίησης ζώων, ούτως ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει έμπρακτα και αποτελεσματικά στην εξάλειψη της εν λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευζωίας των ζώων».

Επιπλέον, δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο διαμόρφωσης πλήρους εικόνας για το ζήτημα οι περιφερειακές υπηρεσίες θα υποβάλουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφορά αποτελεσμάτων (έλεγχοι/παραβάσεις) για περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών – παραγωγικών ζώων κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2021 έως και 19/9/2021.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση, την οποία παρείχαν στην ΠΦΠΟ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λυσίμαχος Παπάζογλου και Νικόλαος Διακάκης, η μέθοδος του παστουρώματος είναι «μια απαράδεκτη, απάνθρωπη και βασανιστική για το ζώο πρακτική».

«Τα παστουρωμένα ιπποειδή βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου στρες»

Όπως αναφέρουν «τα παστουρωμένα ιπποειδή βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου στρες καθώς αδυνατούν να μετακινηθούν. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί αιτία κατάργησης της μεθόδου αυτής. Φυσικά, το στρες αυτό πολλαπλασιάζεται όταν το ζώο καθίσει στο έδαφος και, λόγω της πρόσδεσης των άκρων του, δεν μπορεί να σηκωθεί».

«Τα ζώα αυτά βασανίζονται έντονα από την ακινητοποίηση των άκρων τους και προσπαθούν να ελευθερωθούν. Πέρα από την αγωνία που τους προκαλείται, οι προσπάθειές τους αυτές συχνά απολήγουν στην πρόκληση εκτεταμένων και επικίνδυνων για τη ζωή τους τραυμάτων, όπως η σηπτική αρθρίτιδα ή η σηπτική τενοντοελυτρίτιδα», επισημαίνεται. «Τέλος, τα ιπποειδή στηρίζονται στην ταχύτητά τους και τις οπλές τους προκειμένου να αμυνθούν απέναντι στα σαρκοφάγα. Ένα παστουρωμένο ζώο ουσιαστικά προσφέρεται ως θυσία στο όποιο σαρκοφάγο θα τύχει να περάσει από τον “χώρο στάθμευσης”, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι απόμακρος και ερημικός. Είναι πολλά τα περιστατικά κατά τα οποία ιπποειδή πέθαναν με φρικτό τρόπο καθώς αγέλες αδέσποτων σκύλων ή άλλων σαρκοφάγων τα έφαγαν ζωντανά, καθώς δεν μπορούσαν να αντιδράσουν», αναφέρεται στη γνωμοδότηση.

Η εγκύκλιος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

(Visited 348 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*