Επιστρέφουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές – Ποια Πανεπιστήμια ξεκινούν μαθήματα 4 Οκτωβρίου, ποια πήραν παράταση

Newsroom
04/10/2021 11:28
 
 
 

Επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στα πανεπιστημιακά έδρανα οι φοιτητές μετά από 1,5 χρόνο, κατά τον οποίο τα τμήματα λειτουργούσαν μόνο με τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, η διά ζώσης εκπαίδευση δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας καθώς ορισμένα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, στις 11 Οκτωβρίου. Όπως εκείνα σημειώνουν, ακόμα δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα μαθήματα να γίνουν με ασφάλεια και επομένως θα χρειαστούν αυτή την εβδομάδα παράτασης.

 

Ποια Πανεπιστήμια ξεκινούν μαθήματα 4 Οκτωβρίου και ποια πήραν παράταση

Από σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ωστόσο, ορισμένα ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ΠΑΜΑΚ, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, διαφοροποιήσεις έχουν ανακοινωθεί σε σχολές και σε επιμέρους τμήματα των πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στο ΕΚΠΑ, όπου το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής ξεκινά στις 4 Οκτωβρίου, ενώ το Τμήμα Ψυχολογίας στις 11 Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει και με τα μαθήματα στη Νομική.

 

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα Πανεπιστήμια

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

*να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

*να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

*να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορoνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό. Επίσης, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

 

Οι συστάσεις του υπουργείου Παιδείας

Όσον αφορά στο υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι η διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών είναι εφικτή και μάλιστα όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, πρότεινε στους πανεπιστημιακούς ένα δεν προλαβαίνουν να κάνουν μαθήματα και τα Σάββατα έτσι ώστε όπου υπάρχουν πολυπληθή τμήματα να σπάνε στα …δύο.

Όπως είπε ο κ. Συρίγος «εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη».

Οι πανεπιστημιακοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουν να υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 96 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*