Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 26 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση ενός από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Νάξου: του Πύργου Χειμάρρου.
Ο αρχαίος μαρμάρινος Πύργος (που βρίσκεται στην κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, στο δρόμο προς Καλαντό) απαλλάχθηκε από τις παλιές, διαβρωμένες και ετοιμόρροπες σκαλωσιές μέσα στις οποίες «ασφυκτιούσε» και στη θέση τους εγκαθίσταται ένα νέο, σύγχρονο ικρίωμα για την υποστύλωση και – στη συνέχεια – για την αποκατάστασή του.
Η διάσωση του Πύργου Χειμάρρου υπήρξε διαχρονικό αίτημα πληθώρας φορέων, που με συνεχείς παρεμβάσεις και προσπάθειες, πίεζαν για τη συντήρηση και ανάδειξή του, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), υψώνεται στα 15 μέτρα και είναι από τους ελάχιστα σωζόμενους στο Αιγαίο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου αυτής.
Από το 1995 …μέχρι σήμερα
Το 1995 με χορήγηση από το B’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., ξεκίνησαν κάποιες εργασίες συντήρησης οι οποίες όμως περιορίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο και στον Πύργο τοποθετήθηκαν υποστυλώματα για την ανακατασκευή του που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με τους δύο βυζαντινούς ναούς που βρίσκονται μέσα στο περιτείχισμα και ένα μικρό τμήμα αρχαίας οδού. Το 2015 εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασης του μνημείου από τον πολιτικό μηχανικό δρ. Κ. Ζάμπα, για την στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση του διάσπαρτου υλικού που υπάρχει γύρω, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από κεραυνούς και καιρικές συνθήκες.
Το καλοκαίρι του 2020 υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η Πράξη Απαλλοτρίωσης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Δ’, με αριθμό φύλλου 492/24.08.2020).