Το πολύ σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο ανέδειξε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, και ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «Update» του ERT News.
Οι δυο άνδρες μίλησαν ζωντανά από το φράγμα του Τσικαλαριού, το οποίο, όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Καπούνης, για το οποίο τα έργα δεν έχουν προχωρήσει 15 χρόνια τώρα, και δεν έχει ολοκληρωθεί. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και με τη λειψυδρία στο νησί μας. Αντιμετωπίζουμε ξηρασία», επεσήμανε.
Στη συνέχεια, ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί του νησιού, συνδέοντας τα με τη λειψυδρία και την αυξημένη δαπάνη για την παραγωγή.
«Ο πρωτογενής τομέας στη Νάξο περνά δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η έλλειψη νερού μας αναγκάζει να περιορίσουμε τις καλλιέργειές μας. Για παράδειγμα, αναγκάστηκα να μειώσω την καλλιέργεια πατάτας φαγητού από 60 στρέμματα σε 20. Οι δαπάνες μου έχουν ήδη φτάσει τα 16.000 ευρώ και φαίνεται ότι θα χάσουμε όλα όσα έχουμε επενδύσει. Έχω ήδη πραγματοποιήσει δυο ποτίσματα από το πηγάδι μου και το πηγάδι έχει στερέψει».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην επιτυχία της γραβιέρας Νάξου στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προώθησης των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής γεωργίας.
Η συζήτηση εστιάστηκε επίσης και στην επιτυχημένη προώθηση της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Καπούνης, η γραβιέρα Νάξου συμμετείχε ως χορηγός στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και των μέσων ενημέρωσης.
«Η Γραβιέρα Νάξου κατέκτησε τη 2η θέση στη λίστα του γαστρονομικού site Taste Atlas με τα καλύτερα σκληριά τυριά του κόσμου», τόνισε. «Αυτή η διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και αναδεικνύει την ποιότητα των προϊόντων μας και την επιμονή των αγροτών μας».
Σχολιάζοντας το ότι η παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας, εξήγησε ότι στη Νάξο υπάρχουν περίπου 17 τυροκομεία, μικρά και μεγάλα, που ασχολούνται με την παρασκευή γραβιέρας Νάξου, αρσενικού και άλλων τυριών. «Πήραμε την παλαιά τεχνογνωσία και τη φέραμε στο σήμερα, εκσυγχρονίζοντάς την. Οι φυλές αγελάδων που υπήρχαν στις Κυκλάδες ήταν εκείνες της Κέας και της Τήνου και ήταν περισσότερο κρεατοπαραγωγής παρά γαλακτοπαραγωγής. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, φέραμε στη Νάξο αγελάδες της φυλής Χολστάιν, που υπάρχει και στην Ελλάδα, για να παράγουμε τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., ενώ αυτό κάναμε και πριν από λίγες ημέρες. Οι προδιαγραφές του προϊόντος Π.Ο.Π. αναφέρουν πως τα ζώα εγκλιματίζονται στο νησί, καθώς τρέφονται με τη χλωρίδα του».
Τέλος, ο Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης του γεωργικού τομέα και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί στη Νάξο.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις