Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Newsroom
20/07/2022 11:24
 
 
 

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ευρέως γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» λόγω του τόπου όπου υπογράφηκε.

Η Σύμβαση υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Παρόλο που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, από όπου πήρε και το όνομά της, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επισήμως αποχωρήσει από αυτήν. Το νομοσχέδιο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2018 (Νόμος 4531/2018).

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα διεθνές νομικό εργαλείο που θέτει υποχρεώσεις στα κράτη για τη διαχείριση της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. Στοχεύει στην εναρμόνιση της νομικής αντιμετώπισης του φαινομένου από τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών και στην ανάπτυξη πρακτικών, διοικητικών μέτρων και κυρώσεων.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014) με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:

*1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

*1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της.

*1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της.

*1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.

*1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας.

*1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο.

*1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (παρενοχλητική παρακολούθηση).

*1 στις 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελείται από τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες, συχνά αποκαλούμενους ως τα τέσσερα “P” (PREVENTION, PROTECTION, PROSECUTION, CO-ORDINATED POLICIES). Αυτοί οι τέσσερις στόχοι, δηλαδή η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η εφαρμογή σχετικών ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών συμπεριλαμβάνουν την πρόβλεψη νομικών και πρακτικών μέτρων για την υλοποίησή τους.

Δίπλα στα κράτη που έχουν επικυρώσει ή έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, η Ελλάδα συμβάλλει στο να υψωθεί ένα απροσπέλαστο τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια κακοποίησης, παρενόχλησης ή περιστατικού ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ενώ παράλληλα προσαρμόζει τη νομοθεσία της ώστε καμία τέτοια πράξη να μην μένει ατιμώρητη.

Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ένα Εθνικό Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και την εθνικής εμβέλειας Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα στελεχώνονται από συμβούλους εξειδικευμένες/ -ους στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά (π.χ. κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη).

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι καθοριστικός τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο καθώς αποτυπώνει, προλαμβάνει και καταστέλλει με συστηματοποιημένο τρόπο μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας που μέχρι πρότινος δεν αναγνωρίζονταν νομικά ως τέτοιες.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου
Δ/νση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος.
Τηλέφωνο: 22810-76496.
E-mail: ermoupoli@isotita.gr
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00

(Visited 133 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*