Δεν είναι αργία, είναι απεργία

Newsroom
01/05/2023 19:19
 
 
 

 

* Της Κατερίνα Γιαννακά

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για τους απεργούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις στο Σικάγο το 1886. Είναι μέρα τιμής στους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, σύμβολο των αγώνων των εργατών για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, διεκδικήσεις που παραμένουν και σήμερα επίκαιρες.

Για τις Κυκλάδες και ιδιαίτερα για τη Σύρο, είναι και ιστορική μέρα, γιατί στην Ερμούπολη, το πρώτο και μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του νεοελληνικού κράτους, ιδρύθηκαν το 1879 τα πρώτα εργατικά σωματεία, οργανώθηκαν και ξέσπασαν πανελλαδικά στα ναυπηγεία, στα βυρσοδεψεία, στις βιοτεχνίες οι πρώτες εργατικές απεργίες το 1879 και στην κλωστοϋφαντουργία οι εργάτριες που διεκδικούσαν τη μείωση της 12ωρης δουλειάς σε 10ωρη, την αύξηση του μεροκάματου, την κατάργηση της κατ’ αποκοπήν εργασίας, την κατάργηση της δίωρης απασχόλησης της Κυριακής, που ήταν χωρίς αμοιβή.

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι μεταλλωρύχοι της Σερίφου και οι σμυριδεργάτες της Νάξου συγκρούστηκαν με τη χωροφυλακή, στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, με νεκρούς και τραυματίες.

Στις 7 Αυγούστου 1916 οι μεταλλωρύχοι της Σερίφου, µετά από δεκαετίες απάνθρωπης εκµετάλλευσης από τους εργοδότες, την οικογένεια Γρώµµαν, που ήταν στην ουσία και οι κύριοι ολόκληρου του νησιού, με μπροστάρη το νεοϊδρυθέν σωματείο τους, αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και κήρυξαν πολυήμερη απεργία διεκδικώντας 8ωρη εργασία, αυξημένο μεροκάματο, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας μέσα ορυχεία.

Τα αιτήματά τους απορρίφτηκαν και η βασιλική κυβέρνηση έστειλε στη Σέριφο ισχυρό και καλά εξοπλισµένο σώµα χωροφυλακής στις 21 Αυγούστου, για να αποκαταστήσει την τεθείσα σε κίνδυνο κοινωνική τάξη. Η σύγκρουση ήταν αιματηρή, οι χωροφύλακες εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση εναντίον των άοπλων απεργών, οι οποίοι την απέκρουσαν με πέτρες και ξύλα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 εργατών και δύο χωροφυλάκων και τον τραυματισμό 15 εργατών και 10 χωροφυλάκων. Ψυχή των μεταλλωρύχων ήταν ο Σεριφιώτης συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Σπέρας, που οργάνωσε τους μεταλλωρύχους σε σωματείο και ηγήθηκε της μαχητικής απεργίας τους. Οι εργάτες εξήλθαν νικητές, παρά τη βία, την καταστολή, τις συλλήψεις και φυλακίσεις των πρωταγωνιστών. Τα περισσότερα από τα αιτήµατά τους ικανοποιήθηκαν, όπως η οκτάωρη εργασία στις στοές και η αύξηση των ηµεροµισθίων.

Οι σμυριδεργάτες της Νάξου, το 1911, κήρυξαν απεργία, αρνούμενοι να παραδώσουν ορυκτό στο δημόσιο. Η απεργία κράτησε 17 μήνες, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί τεράστια έλλειψη σμύριδας στις πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης, υλικό απαραίτητο ως λειαντικό, για την κατασκευή κανονιών και πυροβόλων όπλων.

Όταν το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς και με την προστασία της χωροφυλακής στην παραλαβή του ορυκτού που είχε συγκεντρωθεί προς παράδοση στις υπαίθριες αποθήκες του όρμου του Λυώνα και φυλασσόταν από τους σμυριδεργάτες, εκείνοι αντέδρασαν δυναμικά με τα όπλα, συγκρούστηκαν με το απόσπασμα, αιφνιδίασαν χωροφύλακες και υπαλλήλους του δημοσίου, τους αιχμαλώτισαν και πέτυχαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, με τους εργάτες, τις εργάτριες, τους άνεργους στα νησιά μας, Συμπαρατασσόμαστε μαζί τους, στον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα, το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας κ.ά. Κι αυτά όταν η ανεργία παρουσιάζει αύξηση ιδιαίτερα στους νέους, τα λαϊκά νοικοκυριά εξαθλιώνονται και φτωχοποιούνται, οι ανισότητες εντείνονται, η ασυδοσία της οικονομικής ολιγαρχίας είναι ανεξέλεγκτη, αν δεν προστατεύεται και ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, άλλοι απολύονται και άλλοι προσλαμβάνονται. Τα κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, η δημόσια υγεία εμπορευματοποιούνται, η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια επιδοτούνται, το κοινωνικό κράτος υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται.

Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πολλών.

Η Προοδευτική κυβέρνηση, που με τη θέληση και την ψήφο του λαού θα προκύψει την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (νόμος Χατζηδάκη (ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ).

Η εργασία είναι στο επίκεντρο του κυβερνητικού μας προγράμματος και προβλέπει: μισθούς αξιοπρέπειας και εργασία με δικαιώματα.

Στις προτεραιότητες μας είναι ακόμη:

• Η επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και την πρώτη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

• Οι ρυθμίσεις για την αιτιολογημένη απόλυση.

• Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του 8ωρου.

• Η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία, με ενισχυμένο ρόλο και 1.000 μόνιμες προσλήψεις.

• Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, πιλοτικά αρχικά.

• Η μείωση με το νόμιμο όριο των υπερωριών.

• Η αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

• Το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

• Η Κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.

• Η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και η κατοχύρωση με αυστηρή προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.

• Η επαναφορά της 13ης σύνταξης και η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, για την κοινωνική ευημερία του λαού, για τη δίκαιη ανάπτυξη, για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου-Κυκλάδες

(Visited 92 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*