«Η άδικη αύξηση των δημοτικών τελών και οι …δημοκράτες»

Newsroom
20/05/2024 21:35
 
 
 

 

Άρθρο του Στράτου Φουτάκογλου (Οικονομολόγος, Master of Education)

Συνεχίζοντας τις σκέψεις μου για τις νέες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης που αποφάσισε την Δευτέρα 13/5/2024 το Δημοτικό μας συμβούλιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του συνόλου σχεδόν των προέδρων και των συμβούλων των Δημοτικών Κοινοτήτων θέλω να εξηγήσω την πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση του θέματος όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι προσωπικά.

ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΙ

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι γιατί ως ποσοστό επί του εισοδήματος ακολουθούν μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Έτσι για παράδειγμα όταν ένας πολίτης πληρώνει φόρο 10 € και έχει εισόδημα 100 € τότε το ποσοστό του φόρου επί του εισοδήματός του είναι 10%. Αν όμως υπολογίσουμε τον ίδιο φόρο (10 €) ως ποσοστό επί του εισοδήματος ενός άλλου πολίτη που έχει εισόδημα 1000 € τότε το ποσοστό του φόρου επί του εισοδήματός του είναι 1%. Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο ίδιος φόρος (ή τέλος στην περίπτωσή μας) επιβαρύνει περισσότερο τον χαμηλοεισοδηματία σε σχέση με αυτόν που έχει μεγαλύτερα εισοδήματα.
Αν δεχθούμε λοιπόν ότι οι αυξήσεις ήταν αναγκαίες και επιβεβλημένες, όπως ισχυρίστηκαν οι εισηγητές και οι περισσότεροι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τότε δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι επιμερίστηκαν ορθά στο σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων.

ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εδώ έχουμε μαι κραυγαλέα αδικία αφού είναι γνωστό “τοις πάσι” ότι τα εισοδήματα των παραλιακών επιχειρήσεων διαφέρουν παρασάγγας από αυτά των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ενδοχώρα εδώ στη Νάξο και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τα χωριά της ορεινής Νάξου και κυρίως στον πρώην Δήμο Δρυμαλίας. Ακουγα τις απεγνωσμένες φωνές των κατοίκων αυτών των χωριών που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ και καταλάβαινε εύκολα κανείς ότι τους έπνιγε το δίκιο και η απόγνωση…. Μιλούσαν για τις επιχειρήσεις με τις πισίνες και τις άλλες με τις τεράστιες καθημερινές εισπράξεις και το μυαλό σου ταξίδευε σε εκείνα τα μικρά μαγαζιά κάποιων χωριών που όπως είπε κάποιος κάτοικος βάζουν από την τσέπη τους για να δώσουν ζωή στο χωριό. Ένας άλλος αναφερόμενος στο δικό του χωριό είπε ότι από τα τέσσερα καφενεία που υπήρχαν, τα δύο έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο… Πώς λοιπόν να εξηγήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να πληρώσουν αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις;

ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

Σε αυτές τις περιοχές μόνο παροχές κινήτρων πρέπει να σκεφτόμαστε και να εφαρμόζουμε τόσο σε τοπικό επίπεδο (Δήμος-Περιφέρεια) όσο και σε κεντρικό επίπεδο (Κυβέρνηση-Υπουργεία – Κεντρική Διοίκηση). Όταν η πολιτεία αποφάσιζε να φτιάξει σχολεία γνωρίζοντας ότι το κόστος λειτουργίας τους είναι αναντίστοιχο με τους υπάρχοντες πληθυσμούς, το έκανε γιατί έπρεπε, όπως έκανε εργοστάσια αφαλάτωσης, πλήρωνε την μεταφορά νερού με υδροφόρες, έφτιαχνε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, λιμάνια, βιολογικούς, οδικά δίκτυα. Δεν αρκούν μόνο τα δημόσια έργα βέβαια, χρειάζονται κι άλλα μέτρα όπως διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση (βλέπε μικρά νησιά κάτω των 3000 κατοίκων), ειδική επιδοματική πολιτική για τους μόνιμα διαβιούντες και για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και άλλα έξυπνα μέτρα που θα αναστείλουν την δημογραφική αιμορραγία και θα τονώσουν το ενδιαφέρον για μόνιμη διαβίωση σε αυτά τα εγκαταλελειμμένα πλέον χωριά. Κάθε άδικη επιβολή άμεσων ή έμμεσων φόρων και τελών πρέπει να θεωρείται a priori εγκληματική αφού επιτυγχάνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΣΚΕΨΕΙΣ

Με βάση αυτή την προσέγγιση το θέμα είναι καθαρό ιδεολογικοπολιτικό και δεν δικαιολογείται κανένας δήθεν «αριστερός» ή «δημοκράτης» να κοιμάται ήσυχα όταν ψηφίζει τέτοια μέτρα χωρίς να έχει σκεφτεί τις κοινωνικές προεκτάσεις. Ζούμε όμως σε μια εποχή ωχαδερφισμού που εύκολα κάποιοι το ξεπερνούν και μετά θα φορέσουν πάλι τις ταμπέλες των δημοκρατικών πολιτών και θα περιοδεύουν με υποψήφιους και κόμματα του δημοκρατικού τόξου ….ο νοών νοείτω!!!

Στράτος Φουτάκογλου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 238 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*