Γιάννης Βλασερός: Κραυγή αγωνίας από την Σίφνο για την υγεία

Newsroom.
19/06/2024 16:36
 
 
 

 

Του Γιάννη Βλασερού

Με ένα γιατρό έχει μείνει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου και αυτός με απόσπαση από την Πάρο καθότι ο μόνιμος ιατρός πήρε άδεια και ο έτερος με υπηρεσία υπαίθρου αποχώρησε.

Ο αποσπασμένος ιατρός αυτή τη στιγμή καλείται να καλύψει υγειονομικά 5000 περίπου, μαζί με τους τουρίστες και κατοίκους του νησιού.

Η Σίφνος είναι ένα από τα νησιά που βιώνει με επικίνδυνο τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος περίθαλψης παρότι έχει ένα εξαιρετικό οίκημα το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει ένα αξιόλογο Κέντρο Υγείας.

Εδώ και χρόνια έχει έντονη υποστελέχωση αναντίστοιχη στον πληθυσμό του και στην τουριστική του εμβέλεια. Το πρόβλημα αυτό διατυπώνεται κατά τον σαφέστερο τρόπο στην απόφαση της 12ης Μαΐου 2024 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σίφνου όπου εκφράζεται η αγανάκτηση και το έντονο αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων

Στην απόφαση ζητείται:

-Η διακομιδή σοβαρών περιστατικών να διενεργείται απευθείας σε Νοσοκομείο της Αθήνας

-Η δυνατότητα του Δήμου να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς για διακομιδές ασθενών που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς το Δημόσιο σύστημα

-Στην ανάγκη άμεσης δημιουργίας και κάλυψης μίας επιπλέον θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου και της προκήρυξης της θέσης του Δ/ντή (Η σημερινή σύνθεση είναι ένας επιμελητής Α και ένας ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου), μίας θέσης βοηθού ακτινολόγου, μιας θέσης ΤΕ νοσηλευτή, μιας θέσης ΔΕ πληρώματος ασθενοφόρου -διασώστη και μιας καθαρίστριας καταλήγοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στο θέμα οι πολιτικοί κρίνονται ανεπιθύμητοι στο νησί.

Η ανάγκη της στελέχωσης του ιατρείου είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει πάση θυσία τώρα. Η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Με το πρόβλημα έχουμε ασχοληθεί και παλιότερα και η πεποίθηση μου είναι ότι επιδεινώνεται διαχρονικά. Τα νησιά μας είναι τα πρώτα θύματα της απαξίωσης του ΕΣΥ. Η διατυπωμένη άποψη μας είναι ότι η Σίφνος έχει ανάγκη ενός αξιοπρεπούς μικρού Κέντρου Υγείας που θα καλύπτεται από βασικές ειδικότητες για να αντιμετωπίζονται κατά το δυνατόν επιτόπια τα προβλήματα υγείας με θέσπιση βέβαια σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών.

Παράλληλα είναι αναγκαία η σύσταση ενός περιφερειακού ΕΚΑΒ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που θα διοχετεύει τους ασθενείς με στελεχωμένα και εξοπλισμένα εναέρια η πλωτά μέσα στην κατάλληλη υγειονομική δομή για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Τα νησιά μας και εν προκειμένω η Σίφνος που κοσμεί την χώρα δεν πρέπει να μείνουν στη τύχη τους.

Γιάννης Βλασερός
Ιατρός καρδιολόγος
Αν Γραμματέας Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*