Τις μέρες αυτές η χώρα μας, η Ευρώπη, ο πλανήτης συνολικά, βιώνουν μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση μέσα από την επέλαση της επιδημίας που επέφερε ο κορονοϊός.
Στα νησιά μας ευτυχώς ο ιός δεν πέρασε ακόμα, όχι γιατί οι νησιώτες έχουν το «κοκαλάκι της νυχτερίδας», αλλά γιατί η νησιωτική απομόνωση -σε αυτή την περίπτωση και μόνο- είναι θετικό γεγονός.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι αυτό μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, έστω και αν η τουριστική περίοδος μετατίθεται μέχρι νεωτέρας. Άλλωστε, αν δεν υπάρξει γενικευμένη καραντίνα, η περίοδος του Πάσχα, με ή χωρίς θρησκευτικές τελετές, αποτελεί παραδοσιακά εποχή αυξημένης κίνησης προς νησιωτικούς προορισμούς, τόσο για τους καταγόμενους από τα νησιά, όσο και για κάποιους επισκέπτες, έστω λιγοστούς για φέτος.
Ακούγονται τις τελευταίες μέρες διάφορες φωνές, να απαγορευτεί η γενικευμένη κάθοδος στα νησιά, πλην των μόνιμων κατοίκων. Κατανοώ την αφετηρία αυτής της σκέψης, δεν συμφωνώ όμως και δεν το βρίσκω ψύχραιμο.
Τα νησιά μας δεν μπορούν να αποτελέσουν «νησίδες υγειονομικής απολύμανσης», μέσα σε έναν φλεγόμενο πλανήτη, όταν όλη η ανθρωπότητα δίνει τη μάχη της επιβίωσης. Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρχει ένα και μόνο κριτήριο, το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας. Διότι τότε δημιουργούνται και πρόσθετα κριτήρια. π.χ. οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, οι έχοντες παραθεριστική κατοικία, οι εποχιακοί επιχειρηματίες, οι εποχιακά εργαζόμενοι κ.ά.
Βεβαίως υπάρχει ένα ακλόνητο επιχείρημα των νησιωτών και παράλληλα ένα πολύ σοβαρό ερώτημα. Η διάδοση του ιού στα νησιά που έχουν ελάχιστες υγειονομικές δομές, χωρίς γιατρούς, χωρίς υποδομή, χωρίς πρόβλεψη ειδικών μέσων διακομιδής για τα σοβαρότερα κρούσματα, με ποιους τρόπους και μέσα θα αντιμετωπιστεί;;;
Πράγματι εδώ βρίσκεται η ευθύνη της Πολιτείας. Ότι δεν έγινε διαχρονικά, ή έγινε κυρίως τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελλείψεις παρέμειναν σοβαρές, πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, ΑΜΕΣΑ.
Πρώτον, να ανακοινωθεί η πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε όλες τις υγειονομικές δομές των νησιών τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και με αυξημένα κίνητρα. Η οικονομική κάλυψη των προσλήψεων αυτών να ενταχθεί στα αυξημένα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup.
Δεύτερον, να σταλεί σε όλες τις δομές άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Τρίτον να διαμορφωθούν ταχύτατα κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα, έστω 1-2, με εξειδικευμένο προσωπικό, που να μεταφέρουν τα βαρύτερα περιστατικά του κορονοϊού.
Παράλληλα, αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που θα απαιτήσουν γενικευμένη καραντίνα και άρα καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μεταφορές των επιβατών είτε στις ακτοπλοϊκές, είτε στις αεροπορικές εταιρείες με κάποια κριτήρια. π.χ. να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό ο επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών και οχημάτων στο πρωτόκολλο μεταφοράς των ακτοπλοϊκών μέσων και το ίδιο αντίστοιχα και στα αεροπλάνα. Προφανώς αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού, κάτι που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες, αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Τέλος είναι προφανές ότι το πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναία μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, στην κατεύθυνση καμία επιχείρηση να μην κλείσει, κανένας εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του, στήριξη και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, απρόσκοπτη καταβολή των μισθών των εργαζομένων.
Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη, τηρώντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της Πολιτείας, τις οδηγίες των ειδικών, την ατομική ευθύνη.