Euro 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία με 2-1 την Αγγλία (video)

Newsroom.
15/07/2024 00:45
 
 
 

 

Ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ σκόραρε στο 86′ και χάρισε την 4η κούπα στην Ισπανία στο Βερολίνο – Στο 46′ το 1-0 ο Νίκο Γουίλιαμς, ισοφάρισε στο 73′ ο Πάλμερ – Δεύτερος σερί χαμένος τελικός για την Αγγλία.

Δώδεκα χρόνια μετά τον θρίαμβο τους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου (4-0 την Ιταλία) οι «φούριας ρόχας» είναι ξανά στην κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Η τρομερή ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε ήταν από την πρώτη ημέρα του Euro 2024 ότι καλύτερο είδαμε στα γήπεδα της Γερμανίας και φρόντισε να το επιβεβαιώσει και κόντρα στην Αγγλία.

Τα «τρία λιοντάρια» δίνονταν πριν από την έναρξη του τουρνουά (άγνωστο γιατί) από τις στοιχηματικές εταιρίες ως το μεγάλο φαβορί, αλλά δεν δικαιολόγησαν ποτέ αυτήν την… εκτίμηση. Το ότι έφτασαν στον τελικό για δεύτερη σερί φορά είναι ένα ποδοσφαιρικό παράδοξο όπως και το ότι μέχρι το 86′ ήταν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τροπαίου.

Ωστόσο οι Θεοί του ποδοσφαίρου δεν μπορούσαν να επιτρέψουν μια τέτοια ποδοσφαιρική αδικία και το γκολ του Ογιαρθάμπαλ σε εκείνο το σημείο χάρισε τον 4ο τίτλο στους Ισπανούς (1964, 2008, 2012 οι προηγούμενοι).

Το ματς
Στο πρώτο ημίχρονο ο τελικός σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες με την Ισπανία να κυριαρχεί στο μεγαλύτερο διάστημα, την Αγγλία να αμύνεται μαζικά και η στατιστική να καταγράφει… μία τελική στις δύο εστίες (κι αυτή στις καθυστερήσεις).

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα οι Ισπανοί πήραν τη μπάλα στα πόδια τους και την κυκλοφορούσαν με άνεση, αλλά όταν έφταναν έξω από την περιοχή των Άγγλων δεν μπορούσαν να βρουν μια τελική πάσα ή να έχουν μια σωστή τελική ενέργεια.

Στο 11′ πάντως ο Νίκο Γουίλιαμς βρήκε για μία φορά χώρο, αλλά όταν έφτασε στην περιοχή κι επιχείρησε να πλασάρει ο Στόουνς με εξαιρετικό τάκλιν έδιωξε σε κόρνερ.

Η Αγγλία για πρώτη φορά… ξεμύτισε στο 15′ όταν ο Μπέλιγχαμ άλλαξε ωραία για τον Σάκα, αυτός «έσπασε» τη μπάλα στον ταχύτατο Γουόκερ όμως το γύρισμα του έδιωξαν οι αμυντικοί.

Από εκείνο το σημείο έως το 45′ η Ισπανία είχε συνεχώς τη μπάλα, όχι όμως για να απειλήσει τον Πίκφορντ, ενώ οι Άγγλοι μπόρεσαν να φανούν επικίνδυνοι στα τελευταία δευτερόλεπτα με τον Μπέλιγχαμ να κλέβει, από τον συμπαίκτη του στη Ρεάλ, Καρβαχάλ, ωστόσο το σουτ του Κέιν κόπηκε από τον Πίκφορντ.

Στην εξέλιξη της φάσης τα «τρία λιοντάρια» κέρδισαν φάουλ με τον Φόντεν μετά την κεφαλιά του Ρόδρι να κάνει το πλασέ στην κίνηση πάνω στον Σιμόν στη μοναδική τελική προς την εστία με τον Γάλλο διαιτητή Λετεσιέ να στέλνει τις ομάδες στα αποδυτήρια μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Επιστρέφοντας στο γήπεδο η Ισπανία είχε μία αλλαγή καθώς στη φάση του 45΄ο Ρόδρι τραυματίστηκε και στη θέση του μπήκε ο Σουμπιμέντι, αλλά πριν καταλάβουν οι Άγγλοι κι όλοι οι υπόλοιποι τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν ήρθε το 1-0.

Στα 70 δευτερόλεπτα από την έναρξη του Β’ ημιχρόνου ο Μπέλιγχαμ έμεινε λίγα μέτρα μακριά από τον Καρβαχάλ, ο Φαμπιάν Ρουίθ πέρασε γρήγορα τη μπάλα μπροστά, ο Καρβαχάλ την έστειλε με τη μία στον Γιαμάλ, με τον τελευταίο να μένει όρθιος στο μαρκάρισμα του Σο και να δίνει την ασίστ στον Νίκο Γουίλιαμς ο οποίος πλάσαρε εύστοχα ανοίγοντας το σκορ.

Η μέτρια (ευγενικά) μέχρι εκείνο το σημείο Αγγλία δέχθηκε πραγματικό ηλεκτροσόκ και παρόλο που φώναζε ότι χρειαζόταν αλλαγές ο Σάουθγκεϊτ δεν έκανε καμία κίνηση…

Η ομάδα του δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα παρά λίγα δευτερόλεπτα, υπήρχε τρομερή αδυναμία στο να μπορέσει να δημιουργήσει, με την Ισπανία να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο και να αγγίζει το 2-0.
Στο 56′ αρχικά με τον Μοράτα (έδιωσε ο Στόουνς) και στη συνέχεια με τον Γουίλιαμς (η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι), ενώ στο 66′ σε νέα αντεπίθεση ο Πίκφορντ έδιωξε εκπληκτικά το πλασέ του Γιαμάλ.

Οι Ισπανοί δεν κλείδωσαν το ματς και τελικά το πλήρωσαν με τον Σάουθγκεϊτ να αποδεικνύει ότι σ’ αυτό το Euro είχε πραγματικό… άστρο.
Στο 70′ έριξε στο ματς τον Κόουλ Πάλμερ και στο 73′ (143 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του!) πέτυχε το 1-1, με τρομερό πλασέ έξω από την περιοχή, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική αντεπίθεση που ξεκίνησε ο ίδιος.

Το γκολ ήταν ένα σοκ για τους Ισπανούς, ωστόσο οι παίκτες του Ντε Λα Φουέντε βρήκαν γρήγορα τα πατήματα τους με τους Άγγλους να γυρίζουν πάλι πίσω, κι αφού ο Πίκφορντ τους έσωσε διώχνοντας το πλασέ του Λαμάλ στο 86′ ήρθε η τιμωρία.

Γιατί όπως είπαμε οι Θεοί του ποδοσφαίρου δεν μπορούσαν να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη… Έτσι στο 86′ η μπάλα κυκλοφόρησε ταχύτατα με τον Κουκουρέγια να βγάζει σέντρα πάρε-βάλε στον Ογιαρθάμπαλ (είχε πάει τη θέση του Μοράτα στο 68′) ο οποίος από κοντά έκανε το 2-1.

Οι Άγγλοι μ’ όσες δυνάμεις τους είχαν απομείνει βγήκαν όλοι μπροστά για την ισοφάριση και στο 90′ είδαν τον Σιμόν να διώχνει την κεφαλιά του Ράις, τον Όλμο να απομακρύνει πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Γκουέι ενώ η τρίτη κεφαλιά του Ράις πέρασε πάνω από το δοκάρι…

Οι Άγγλοι τραβούσαν τα μαλλιά τους, οι Ισπανοί πανηγύριζαν σαν να πέτυχαν ένα τρίτο γκολ κι όταν τέσσερα λεπτά αργότερα ο Λετεσιέ σφύριξε τρεις φορές έγιναν όλοι μια αγκαλιά πανηγυρίζοντας τον 4ο τίτλο τους σε Euro…

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*