Το “SYRATHLON 2019” στηρίζει τη “Στέγη ανήλικων και εφήβων Σύρου”

Το “SYRATHLON 2019” στηρίζει τη "Στέγη ανήλικων και εφήβων Σύρου"
Άκης Αξαόπουλος
07/06/2019 15:46
 
 
 

 

Το “SYRATHLON 2019” στηρίζεο τη “Στέγη ανήλικων και εφήβων Σύρου”

Η Σύρος θα γεμίσει τριαθλητές και τριαθλήτριες το τριήμερο 28-30 Ιουνίου, στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού αυτού του καλοκαιριού! Εκτός όμως από τα οφέλη του αθλητισμού για την ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, το SYRATHLON 2019 στοχεύει να αναδείξει και το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού στηρίζοντας παιδιά και νέους που έχουν ανάγκη! Μέρος των εσόδων του SYRATHLON 2019 και συγκεκριμένα από το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις εγγραφές στον φιλανθρωπικό αγώνα 5 χιλιομέτρων του Σαββάτου 29/6 το απόγευμα (5Κ Charity Race), θα διατεθεί στη «ΣΤΕΓΗ ανήλικων και εφήβων Σύρου». Τα παιδιά της «Στέγης» θα απολαύσουν τη χαρά της συμμετοχής σε αυτό το μοναδικό άθλημα αντοχής συμμετέχοντας άνευ συνδρομής στα αθλητικά events του SYRATHLON 2019. Επισκέψεις στη «Στέγη» και πολλές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο διάστημα που η Σύρος θα κινείται σε ρυθμούς… SYRATHLON 2019.

Η υπεύθυνη της «Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου», Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη, θυμάται πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, τους λόγους που την ώθησαν να ξεκινήσει το εγχείρημα πριν πολλά χρόνια και αναλύει το πολυετές έργο που παρέχει η «Στέγη» έκτοτε και μέχρι σήμερα, σε περισσότερα από 600 παιδιά! Το 2008 μάλιστα η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη «Στέγη» για το έργο της! «Η βοήθεια του SYRATHLON 2019 δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά περισσότερο μας βοηθά στην ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού και την προβολή του έργου της “Στέγης”,» επισήμανε η Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη. Δεδομένη είναι η ανάγκη για εύρεση πόρων για τη συνέχιση του έργου του Ιδρύματος που στηρίζεται σε εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της «Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου»; Η κοινωνική λειτουργός και επιμελήτρια ανηλίκων, Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη, θυμήθηκε: «Κάποια εποχή στο Δικαστήριο Ανηλίκων είχαμε πολλά παραβατικά παιδιά. Υποτροπίαζαν, έρχονταν κάθε μήνα στο δικαστήριο και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να μπουν στη φυλακή. Όμως αυτά τα παιδιά, δεν ήταν κακά παιδιά. Οι συνθήκες της ζωής τα έκαναν παραβατικά. Ήταν δηλαδή παιδιά από προβληματικές οικογένειες (ψυχοπαθείς, αλκοολικοί, τοξικομανείς, φυλακισμένοι γονείς). Γενικά από δυσλειτουργικές οικογένειες. Δεν είχαν σπίτι να κοιμηθούν, ούτε φαγητό. Χρειάζονταν ενίσχυση και στα μαθήματά τους.
Είχαμε τότε έναν εξαιρετικό εισαγγελέα στη Σύρο, που έγινε και εισαγγελέας Αρείου Πάγου, τον κ. Παπαδάκη, και ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά. Μου είπε: “Μαρία, τι θα κάνουμε;” Του απάντησα: “Αν τους βρούμε φαγητό, ρούχα, τους παρέχουμε βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, μπορούμε να κάνουμε μία δοκιμή”. Ξεκινήσαμε, λοιπόν με μία εθελοντική ομάδα. Πρώτα φροντίσαμε για τη διατροφή των παιδιών, τα στηρίξαμε και τα βοηθήσαμε στα μαθήματα του σχολείου. Έπαψαν να είναι παραβατικά. Σιγά σιγά κάναμε αυτό το σπίτι, με πρώτο στόχο την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας. Δεν πήγε κανένα παιδί μας φυλακή.
Την τελευταία δεκαετία ακολουθούμε το πρόγραμμα του Υπουργείου που λέγεται “Πρόληψη της παιδικής παραβατικότητας”, δηλαδή παιδιά που θα έρχονταν στο δικαστήριο ή θα πήγαιναν φυλακή. Τα στηρίζουμε, ηρεμούν και πηγαίνουν μια χαρά. Ήρθαν πολλοί εθελοντές, τους δώσαμε πολλή αγάπη και καθοδήγηση. Ισορρόπησαν τα παιδιά. Προσπαθούμε να τα κοινωνικοποιήσουμε γιατί τα περισσότερα παιδιά είναι σε μία ημιάγρια κατάσταση. Όπως συνηθίζω να λέω… εξημερώνουμε παιδιά».

Αναφορικά στο εύρος των ηλικιών και την εθνικότητα των παιδιών που λαμβάνουν στήριξη από τη «Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου», η Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη εξηγεί: «Έχουμε παιδιά από 6 χρόνων μέχρι και 18. Έχουμε όμως και μεγαλύτερα που δεν έχουν οικογένεια, έχουν μεγαλώσει μέσα στη “Στέγη” και τη θεωρούν σπίτι τους. Αν έρθουν και μας “χτυπήσουν την πόρτα” για ένα πιάτο φαϊ, για ένα χαρτζιλίκι, εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα παιδί δικό μας».

Ποιοι βοηθούν και πως αυτά τα παιδιά; «Δεν μας επιδοτεί το Κράτος ή κάποιος φορέας. Έχει ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία της Σύρου και στηρίζει την προσπάθεια. Οι απλοί άνθρωποι μας βοηθούν. Μας φέρνουν φαγητά, φρούτα, ρούχα. Μας φέρνουν τόσα πολλά ρούχα που περισσεύουν και αυτά τα στέλνουμε μετά στους άστεγους της Αθήνας. Έρχονται και άνθρωποι που έχουν ανάγκη από τη Σύρο και παίρνουν από τα ρούχα και τα φαγητά που μας περισσεύουν».

Η «Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου» είναι ένα κέντρο ημέρας, λειτουργεί από τις 12:00 μέχρι τις 19:00 από Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Εκτός από την ημερήσια σίτιση των ανηλίκων, την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους και διάφορα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική, χειροτεχνίες, κ.ά.), μεριμνά για τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών που φροντίζει. Όλα αυτά βασίζονται στην προσφορά ενός δικτύου εθελοντών της Σύρου (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, καθηγητές). Έχει επίσης συνεργασία με τις Ανώτερες Σχολές Κοινωνικών Επιστημών.

Η Μαρία Κυδωνιέως Φωστέρη εξηγεί: «Ακολουθούμε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα πρωτοδικεία για τους ανηλίκους. Η “Στέγη” είναι κέντρο πρακτικής εξάσκησης μέσω ενός προγράμματος, του “Leonardo da Vinci”, στο οποίο μετέχουν φοιτητές από τη Γαλλία που μας επισκέπτονται με τους καθηγητές τους. Μάλιστα, όταν έρχονται μας λένε πως δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν είναι ακόμη κρατικό ίδρυμα και παραμένει ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ έχει περάσει τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας…».

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*