Είναι αλήθεια ότι…

Newsroom
19/07/2024 00:04
 
 
 

 

Είναι αλήθεια ότι…

-μετονομάστηκε από προχθές ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε (Αστυνομοκρατούμενο) Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Επτά αστυνομικοί, άλλοι με στολή και άλλοι με πολιτική αμφίεση (ασφαλίτες) περιφρουρούσαν τον Δήμαρχο και τη δημοτική παρέα του από τον… εχθρό λαό, όπως θα έλεγε και ο Καμπανέλλης, που δεν είναι άξιοι να ασχοληθούν πια μαζί του.

-ξεφτίζουν τα λόγια του, μελοποιημένα από τον Μίκη; «Ήταν πατριώτη ένας λαός/ ένας μεγάλος τοπικός εχθρός… Όνειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους/ τ’ αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους./ Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να `ρθούνε/ το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε… Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός/ ήταν τούτος ο παλιολαός…». Έτσι σκέφτονται οι αυταρχικοί, είρωνες και κομπλεξικοί δήθεν ηγέτες.

-προχθές το βράδι εισέβαλε στο Δημαρχείο η οργή της κοινωνίας, ένας χείμαρρος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για τις αυθαίρετες αποφάσεις της δημοτικής Αρχής; Η προβλεπόμενη νεροποντή έγινε πλημμύρα και έκοψε τη φωνή ενός έκπληκτου και αλαζόνα δημάρχου.

-το λεγόμενο υδατικό στρες το βιώνει έντονα και το νησί μας και οι ακτιβιστικές ενέργειες δεν αρκούν;

-ο τσαμπουκάς και η αλαζονεία κόπηκαν μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα χθες; Μετά συνεδρίασε «κανονικά» το όργανο, χωρίς …διατάραξη της συνεδρίασης και των μακάριων αποφάσεών τους. «Μας πήγανε πλημμέλημα, επί διαταράξει / και όμως τα μητρώα μας τα βρήκανε εντάξει» (Γ. Ζαμπέτας- Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου).

-έχετε ακούσει το λαϊκό απόφθεγμα «της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά»; Και μετά μου λες, Μπέη μου και Αγά μου, γιατί ακόμα και τα ξαρμούτια είναι αρρωστημένα εφέτος.

-χθες ήταν όλο νεύρα το Δημαρχείο, ειδικά τα λιανικά πρωτοπαλίκαρα, που ούτε και τα συγγενικά εν τω κτιρίω πρόσωπα δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τι συνέβη;

Είναι αλήθεια ότι…

-το φρέντο σε χάρτινο κυπελάκι ανεβοκατέβαινε από το έδρανο στο δάπεδο, όπως και το μεγάλο μπουκάλι με το νερό; Γιατί, άραγε, τα κρύβει; Το νερό ήταν, μπάρε μου… αφαλατωμένο; Δύσκολοι καιροί για το δημαρχιλίκι.

-η όλη κατάσταση είναι έργο Λιανού; Όχι μόνο. Να μην τον αδικούμε και να μην απαλλάσσουμε από τις ευθύνες τους συντρόφους της πλειοψηφίας, ειδικά τους επίδοξους δελφίνους. Ο Λιανός, βέβαια, ήταν ικανός να φέρει και τα ΜΑΤ προχθές το βράδυ, όπως έκανε στον Δαμαριώνα τον Οκτώβριο του 2018, κατά μαρτυρία σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Καλοσύνη του που το απέφυγε, αν και κιτρίνισε και ξεφυσούσε αμήχανα από τον φόβο και το χουνέρι που έπαθε.

-οι «δημαρχαίοι ξενοδόχοι» που έλεγε ένα κοτσάκι των καταληψιών θεωρούν τους δημότες, ειδικά της Βόρειας Νάξου, παιδιά ενός άλλου κατώτερου Θεού; Η οικονομική λογική, εκεί που έφτασαν για να ισοσκελίσουν έναν λαχανιασμένο προϋπολογισμό, δεν μπορεί να υποσκελίζει την κοινωνική λογική με ταξικές και αλμυρές χρεώσεις τελών και με διόγκωση των δαπανών για ημέτερους.

-ο καημένος ο Κατσαράς έγινε, ως ξενοδόχος, στόχος και εξιλαστήριο θύμα αυτοσχέδιων στίχων -παραφθορά του γνωστού τραγουδιού του Πάνου Τζαβέλλα-, ενώ ο Φώτης είναι αρμόδιος για τα νερά; Βέβαια ο Κατσαράς είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών (βλέπε δημοτικά τέλη) αλλά σιγά να μην ήταν δική του απόφαση.

-τα μερομήνια δεν είναι καλά για τον Λουδοβίκο Λιανό; Υπάρχει και η κοινωνική αντιπολίτευση σε απάντηση της αλαζονείας του οριακού 50,72%. Εξάλλου, δεν είναι στατική η κοινωνία. Κι αν δεν βάλει …νερό στο κρασί του, κακό του κεφαλιού του.

-επειδή παραμύθιασε τον κόσμο προεκογικά και κάνει άλλα από αυτά που υποσχέθηκε και επειδή ανήγαγε σε πρωτοφανή ύψη τον πελατειασμό και τη ρουσφετολογία και υφάρπαξε τη ψήφο του κόσμου, περιμένει να είναι στο απυρόβλητο; Αν μιλάγαμε με κοινοβουλευτικούς όρους, θα λέγαμε για θεαματική φθορά και δυσαρμονία του ναξιακού λαϊκού αισθήματος με τη δημοτική οριακή πλειοψηφία.

Είναι αλήθεια ότι…

– έχει πολύ καλαμπούρι να θέλει να παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας ο πιο αυταρχικός δήμαρχος που πέρασε από το νησί μεταπολιτευτικά; Με σημερινή φεϊσμπουκική ανάρτησή του βγάζει από τα ρούχα του κάθε δημότη που βλέπει το απαράδεκτο δημαρχιακό ύφος και ήθος να διαχέεται στα Δημοτικά Συμβούλια. Αιδώς…Λίγη τσίπα δε βλάπτει.

-γράφει ότι… κλήθηκαν να αυξήσουν τα τέλη; Από ποιους; Μήπως από τις… τρύπες του διάτρητου και σπάταλου για τους ημέτερους δημοτικού προϋπολογισμού; Τη λέξη αυτοκριτική την ξέρει; Οι αλχημείες με τις δήθεν κλιμακώσεις, μπερδεύοντας χρεώσεις και καταναλώσεις, παραπληροφορούν γκεμπελικά τους δημότες.

-η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε, όπως γράφει, τις αλχημείες του; Μήπως ξέρει τι εγκρίνεται (δεν εγκρίνονται πολιτικές) και μήπως ξέρει αν είναι …κυβερνητική συνιστώσα η Υπηρεσία αυτή; Αθάνατε Μπρεχτ: «Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους και πάλι/ θα γυρεύουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη». Αλλά τι ανάγκη έχει αυτός;

– περπατούσε αγέρωχα στην παραλία, με εκείνο το ναπολεόντειο ύφος που σε κομματιάζει; Του την έσπασε, όμως, η πλήρης αδιαφορία του αχάριστου κόσμου και ένα τραγούδι του Μαρκόπουλου σε στίχους Σεφέρη, που κάποιος άθλιος έβαλε να παίζει στη διαπασών: «Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγές. Μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές». Κανένας βαλτός, …φασισοεχθρός της… λιανικής δημοκρατίας θα ήταν.

Είναι αλήθεια ότι…

-η προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση έγινε με τους όρους των καταληψιών; Άλλαξαν οι ρόλοι κατήγορων και κατηγορουμένων, αν και δεν έπρεπε να ακουστούν χαρακτηρισμοί που ξεπερνούσαν το όριο της προσβολής. Και τι δεν είχε η άτυπη ημερήσια διάταξη: ομιλίες, ψήφισμα, προτάσεις, τραγούδια, αυτοσχέδια στιχάκια, πανό σε όλη την αίθουσα, συνθήματα.

-την ίδια ώρα η Καλλίτσα πήγε να στρέψει το ενδιαφέρον αλλού, να αλλάξει το κυρίαρχο θέμα, υποβοηθώντας τον γαμπρό (brother-in-law, για τους αγγλομαθείς φίλους του) με την πρόθυμη συμβολή των γνωστών βαστάζων και κασκαντέρ; Ο ορισμός του αντιπερισπασμού από την αναπληρώτρια, σαν μια ύστατη συγγενική δωρεά, αφού -όπως η ίδια έχει δηλώσει- μετρά μέρες στο Νοσοκομείο-Κ.Υ (μη ξεχνιόμαστε).

-για το θέμα Δρογώση δεν πήρε θέση; Εκεί ακριβώς που έπρεπε να το κάνει. «Ου δύναται πόλις κρυβήναι, επάνω όρους κειμένη» (κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο).

-ξεκίνησαν, λέει, χθες οι εργασίες επέκτασης του κτιρίου του Νοσοκομείου – Κ.Υ; Μεγάλη «είδηση», που έχει παίξει ως σχεδιασμός… 112 φορές. Επιτέλους, από 19 κλίνες θα πάμε στις 30 που προβλέπονται. Ο στόχος ΘΑ επιτευχθεί με τη συνδρομή του… αγιορείτη Μαρτίνου. Έργο Λιανού και αυτό; Γιατί για το …νερό, δεν το συζητάμε. Κατάδικό του.

-κάποιοι δεν γνωρίζουν τον ορισμό της είδησης με παράδειγμα τον σκύλο και το δάγκωμα ανθρώπου ή το αντίθετο; Βλέπουν πορεία και όχι κατάληψη (πού είσαι Όργουελ), έναρξη έργου και όχι περαίωση. Το Τσικαλαριό ξεκινά, ξεκινά, ξεκινά, αλλά γυναίκα πρωτομάστορα δεν βρίσκεται για να θυσιαστεί και να τελειώσει… Εδώ υπάρχει κανείς… δωρητής;

-η ΑΤΕΒΕ που ανέλαβε την… επέκταση είναι 5ης τάξης εταιρεία, έχει ανακαινίσει το Νοσοκομείο της Σερβίας και δεν έχει τίποτα σημαντικό στο ενεργητικό της;

-είναι καλή φυσικά η επέκταση και την καλωσορίζουμε, αλλά θα θέλαμε περισσότερο να καλωσορίσουμε γιατρούς και υπηρεσίες; Γιατί, τι να τα κάνεις τα ντουβάρια Ναξιώτη μου αν δεν υπάρχει η ανάλογη στελέχωση;

Είναι αλήθεια ότι…

-μιλούν για τη δημοκρατία οι αρνητές της; Ποια συζήτηση έγινε για το νερό; Το τραγούδι «Ήρωες» του Νότη Μαυρουδή τους πείραξε; «Αέρας στις κορφές/ Μαύρο φεγγάρι στις καρδιές/ Έλα και πάρε μόνος σου τη λευτεριά/ Με τραγούδια όπλα και σπαθιά».

-δεν πρόσεξαν τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης» και εφιάλτη του ναξιακού λαού που έγραψαν οι Χατζηδάκις- Γκάτσος και επίκαιρα τραγούδησαν οι διαμαρτυρόμενοι; «Κοιμήσου Περσεφόνη/ στην αγκαλιά της γης/ στου κόσμου το μπαλκόνι/ ποτέ μην ξαναβγείς». Ή μήπως ήταν παραγγελιά του δημαρχούλη;

-είναι στο ρεπερτόριο του …βεγγερολόου; Για τα δήθεν πολιτιστικά έχουμε πολλά να πούμε προσεχώς.

-τέτοια λαϊκά κινήματα μαζικοποιούνται και απελευθερώνονται, συνενώνουν ρυάκια γάργαρου νερού σε ποτάμια οργής, χωρίς καπελώματα;

-άβουλοι και μοιραίοι, αιφνιδιασμένοι, δεν είχαν καμιά προετοιμασία και διάθεση διαλόγου, καμιά πρόθεση εξέτασης σφαλμάτων της (μη) αφαλατωμένης φορομπηκτικής τακτικής τους και της διαχρονικής έλλειψης πολιτικής και στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση των νερών;

-είναι ελέγξιμη η πληροφορία ότι ο δήμαρχος συ-ζήτησε την καθιέρωση δημαρχιακού ασύλου για προστασία από ανεπιθύμητους… εισβολείς, σε αντίθεση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου; Εγώ προτείνω να γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια με παρουσία της Αστυνομίας (που πρέπει σαφώς να ενισχυθεί) για προστασία του καθεστώτος Λιανού. Great reset!

-ο καημένος ο Δημ. Γρυλλάκης, ο μόνος υπηρεσιακός στη αίθουσα, είχε μαζευτεί και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και έκπληξη το θέαμα και ακρόαμα; Οι υπηρεσιακοί αρχιτέκτονες του εξαμβλώματος του προϋπολογισμού Καμπούρη-Κονδύλης οικουρούσαν.

-διαβασε ο δημαρχίσκος τι είπε σε συνέντευξή του ο Νόκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου; «Είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε συνθήκες, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Βαρκελώνη, τα φράγματα της οποίας ήταν σε χαμηλά επίπεδα ήδη από το χειμώνα. Έτσι, έλαβαν μέτρα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου». Κατάλαβε κάτι;

-πώς το λέει ο λαός; «Άμα το πηγάδι ξεραθεί, όλοι θυμούνται το νερό του».

– θυμάστε τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό; «Μην ἀμελήσετε./ Πάρτε μαζί σας νερό./Το μέλλον μας θὰ ἔχει πολλή ξηρασία».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*