Η λέσχη ανάγνωσης «Βιβλιοφύλακες» του 2ου Γυμνασίου Νάξου είχε τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 τη μεγάλη τιμή και χαρά να ταξιδέψει αναγνωστικά στην ιστορία της Θάλειας, της Ρενέ, της Άννας Φρανκ κι άλλων χαρακτήρων, μέσα από το βιβλίο «Το λουζεράκι» της κ. Ελένης Τασοπούλου.
Οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β2 και Β3 μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς διάβασαν το βιβλίο κι εμβάθυναν στα πολλά μηνύματά του στη διάρκεια του Β΄ Τετράμηνου. Τα παιδιά δούλεψαν τόσο ατομικά όσο κι ομαδοσυνεργατικά, ζωγράφισαν νέα εξώφυλλα για το βιβλίο, εικονογράφησαν κεφάλαιά του, οπτικοποίησαν αξίες, κατασκεύασαν μακέτες με σκηνές από το βιβλίο από ανακυκλώσιμα υλικά, προέβησαν σε θεατρικά παιχνίδια με τη θεατροπαιδαγωγό κυρία Δήμητρα Λούπη, παρακολούθησαν ομιλία της κυρίας Ματίνας Ιωαννίδου, ως εκπροσώπου της Φιλοζωικής Νάξου, για τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα, πήραν συνεντεύξεις από οικείους τους.
Μέσα από τη δράση ανέπτυξαν δεξιότητες, όπως η συνεργασία, η έκφραση και διατύπωση επιχειρημάτων, η δημιουργικότητα, η εμπιστοσύνη, το χιούμορ, κατανόησαν τη σημασία της φιλίας, του θεάτρου, της φιλαναγνωσίας, προβληματίστηκαν για τα στερεότυπα και τον σχολικό εκφοβισμό, μίλησαν για δικά τους βιώματα, τραγούδησαν και χόρεψαν.
Κορωνίδα του όλου εγχειρήματος αποτέλεσε η έλευση της συγγραφέως Ελένης Τασοπούλου, στη Νάξο και η συνάντησή της με τη Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου: «Στη Σχολή των Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου συναντήσαμε τη συγγραφέα, την οποία τα παιδιά καλωσόρισαν με ένα αυτοσχέδιο απεραθίτικο κοτσάκι, της παρουσίασαν κάποια από τα έργα τους και της πήραν συνέντευξη. Η κυρία Τασοπούλου, ένας πολύ γλυκός και σεμνός άνθρωπος, απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών, δείχνοντας τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή της. Θεωρούμε ότι με τα λεγόμενά της μάς άφησε έναν σπουδαίο θησαυρό.
Μίλησε στα παιδιά για την αξία των γνώσεων και της έρευνας, ανέφερε ότι οι νέοι είναι το μέλλον του κόσμου κι ότι η ίδια δεν θέλει να απευθύνεται με διδακτισμό στα παιδιά, καθώς νιώθει ότι η γενιά της είναι ένοχη απέναντι στους νέους για τον κόσμο που τους παραδίδει κι έτσι αισθάνεται ότι δεν έχει δικαίωμα για συμβουλές.
Έκανε λόγο για το πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στον εαυτό μας, αλλά και να τον αμφισβητούμε. Στην ερώτηση από πού αντλεί την έμπνευσή της, απάντησε ότι οτιδήποτε μπορεί να γίνει ιστορία κι ότι η ίδια, εκτός του ότι διάβαζε από μικρή, έχει πάντα μαζί της ένα μπλοκάκι για να καταγράφει ιδέες. Για τον σχολικό εκφοβισμό, είπε ότι είναι κάτι τραγικό και την πληγώνει να σκέφτεται ότι κάποιοι άνθρωποι γίνονται θύτες, ενώ άλλοι περιθωριοποιούνται.
Τέλος, ανέφερε ότι ένα βιβλίο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να βρει πιο εύκολα τον δρόμο του στη ζωή, καθώς μαθαίνει για διαφορετικούς χαρακτήρες και μπορεί να καταλάβει καλύτερα την ανθρώπινη φύση και τον ίδιο του τον εαυτό, γιατί μένουν όλα αυτά μέσα του σαν ένα κατακάθι σοφίας. Φυσικά, παίζει ρόλο και πώς προσλαμβάνει ο καθένας την ιστορία ενός βιβλίου.
Αυτή η όμορφη κουβέντα έκλεισε με τα παιδιά να ζητούν από τη συγγραφέα να γράψει τη συνέχεια του βιβλίου, για να δούμε την εξέλιξη της Θάλειας και τα επόμενα χρόνια, αλλά και να αποτυπώσει μία ιστορία από την πλευρά των θυτών, να δούμε δηλαδή και τη δική τους ψυχολογία και σκέψεις, ιδέες που η κυρία Τασοπούλου βρήκε πολύ συναρπαστικές.
Στο τέλος, ακολούθησε τραγούδι, χορός, κεράσματα, ενώ η συγγραφέας υπέγραψε με αφιέρωση στα βιβλία των παιδιών».
Η Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Νάξου ευχαριστεί όσους βοήθησαν για την όμορφη εκδήλωση: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Νικολέττα Λιανού και το Ξενοδοχείο “Γρόττα” για τη φιλοξενία της συγγραφέως και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης με το πλοίο. Ευχαριστίες απευθύνουμε και στον αντιδήμαρχο κύριο Ευάγγελο Κατσαρά και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για τη διάθεση της αίθουσας των Ουρσουλινών, και, φυσικά, στις κυρίες Δήμητρα Λούπη και Ματίνα Ιωαννίδου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, στο πλαίσιο της αναγνωστικής μας δράσης. Πάνω απ’ όλα, όμως, εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στην κυρία Ελένη Τασοπούλου, τόσο για όσα μας πρόσφερε το βιβλίο της, όσο και για την αποδοχή της να έρθει στη Νάξο και να συναντήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.