VIDEO: Υπό κατάληψη το 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Τα αιτήματα των μαθητών και οι απαντήσεις από το δήμο (φώτος)

katalipsi 1o gymnasio 2
admin
15/03/2017 19:14
 
 
 

 

Στην κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν την Τετάρτη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου με μια σειρά αιτημάτων που αφορούν κυρίως κτηριακά ζητήματα του ιστορικού σχολείου του νησιού.

katalipsi 1o gymnasio 33

Με σύνθημα, “θέλουμε το “θα” να γίνει πράξη” οι μαθητές διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα του σχολείου τους για τα οποία αρκετές φορές έχουν ακούσει υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει πράξη για αρκετά από αυτά…

katalipsi 1o gymnasio 27

Τόσο ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός με εκπρόσωπο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γιώργος Σαντοριναίος, μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος επισκέφτηκαν το σχολείο και είχαν συζητήσεις με τους μαθητές οι οποίοι τους εξέθεσαν διεξοδικά τα αιτήματα τους. Μάλιστα εξετάστηκαν ένα προς ένα τα διάφορα προβλήματα των μαθητών οι οποίοι “ξενάγησαν” τον αντιδήμαρχο σε όλους τους προβληματικούς χώρους του σχολείου.

Τα αιτήματα

katalipsi 1o gymnasio 10

Σύμφωνα με το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο τα αιτήματα που οδήγησαν τους μαθητές στην κατάληψη είναι:
1. Παράθυρα (σπασμένα ή δεν ανοίγουν) με αποτέλεσμα οι αίθουσες να μην αερίζονται
2. “Φουσκωμένο” πάτωμα, τουαλέτες, είδη υγιεινής, σαπούνια, χαρτιά, άσχημη μυρωδιά.
3. Κάδος (δίπλα στο σχολείο) – Υγιεινή, άσχημη εικόνα στην είσοδο του σχολείου, εστία μικροβίων, άσχημη μυρωδιά.
4. Οι δυο τάξεις δε λειτουργούν αφού το ταβάνι τους είναι έτοιμο να πέσει (ακριβώς απέναντι, μαθητές κάνουν μάθημα) και οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στο αμφιθέατρο και τη βιβλιοθήκη του σχολείου.
5. Άσχημη κατάσταση του προαύλιου χώρου ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά ατυχήματα. Αλλαγή του δαπέδου του γηπέδου σε κάτι περισσότερο κατάλληλο για το σχολικό χώρο.
6. Ανεκμετάλλευτο ένα μέρος του πίσω προαυλίου.

Οι μαθητές από μέρες σχεδίαζαν να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους αφού αισθάνονται ότι ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς από τους αρμόδιους δεν βλέπουν να αιτήματα τους να εκπληρώνονται. Να υπενθυμίσουμε ότι και πριν δυο χρόνια οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νάξου είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους με πολλά από τα αιτήματα τους να εξακολουθούν να είναι ίδια και μέχρι σήμερα…

Οι απαντήσεις

katalipsi 1o gymnasio 8

Μιλώντας στην κάμερα του naxostimes.gr οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δεν δουν “πράξεις” και επίσημο έγγραφο της δημοτικής αρχής που να δεσμεύεται για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων τους.
“Εάν δεν φύγει ο κάδος από την είσοδο του σχολείου και εάν δεν δούμε να διορθώνονται άμεσα κάποια από τα κτηριακά προβλήματα που έχει το σχολείο μας, εμείς θα συνεχίσουμε την κατάληψη” δήλωσαν.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός μαζί με την εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου κ. Τζένη Καραμανή, περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και διαπίστωσαν ένα προς ένα τα προβλήματα του κτηρίου που αφορούν και τα αιτήματα των μαθητών.
Σε δηλώσεις του στο naxostimes.gr o κ. Λιανός τόνισε ότι ο δήμος έχει έτοιμη τη δημοπράτηση του έργου της αντικατάστασης της στέγης των δυο αιθουσών και μέχρι το Σεπτέμβρη -αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις- το έργο θα έχει αποπερατωθεί. “Είναι ένα έργο ύψους 130.000 ευρώ και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί εάν δεν θα υπάρξουν ενστάσεις όπως έγινε και με το έργο του προαύλιου χώρου του σχολείου του Φιλωτίου” σημείωσε.

katalipsi 1o gymnasio 15

Σε ότι αφορά το δάπεδο μέσα στο σχολείο το οποίο είναι κατεστραμμένο με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα, είπε ότι θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί η τσιμεντοκονία και να αντικατασταθεί από μάρμαρο ή πλακάκι “κάτι που θα υποδείξει η τεχνική υπηρεσία του δήμου”.
“Θα προσπαθήσουμε, σε συνεννόηση με την περιφέρεια να δοθούν πιστώσεις και εμείς θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για την αλλαγή του δαπέδου”.

katalipsi 1o gymnasio 28

Για το γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ του σχολείου, το οποίο είναι γεμάτο με λακκούβες και “ανώμαλο” έδαφος, ο κ. Λιανός το απέδωσε σε κακή κατασκευή, αφού το διπλανό γήπεδο του 2ου Γυμνασίου, αν και είναι φτιαγμένο με τα ίδια υλικά διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
“Θέλει ανακατασκευή” είπε και πρόσθεσε ότι “πρέπει να δούμε το κόστος και να δρομολογηθεί το έργο”.

Για τον κάδο ο οποίος “κοσμεί” την είσοδο του σχολείου ο κ. Λιανός δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει αφού άπτεται της αρμοδιότητας άλλου αντιδημάρχου και της υπηρεσίας περιβάλλοντος του δήμου.

“Παρουσιάζονται προβλήματα λόγω κακής χρήσης. Υπάρχει σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και θα πρέπει αφού η αρμόδια υπηρεσία προτείνει σχετική μελέτη, να προσαρμοστούμε σε αυτή. Κατανοώ ότι ενοχλεί, αλλά κάπου θα πρέπει να μπει και ο κάδος. Θα πρέπει η υπηρεσία περιβάλλοντος να επανεκτιμήσει την κατάσταση”.

Σε ότι αφορά μικροπροβλήματα όπως σπασμένα τζάμια ή παράθυρα που δεν ανοίγουν, ο κ. Λιανός υποσχέθηκε ότι το πρωί της Πέμπτης θα φροντίσει να επιλυθούν. “Άκουσα με προσοχή τους μαθητές και αύριο το πρωί θα έχω περισσότερες απαντήσεις να τους δώσω και μάλιστα εγγράφως όπως μου ζήτησαν” κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

{youtube}H3qoS837p6g{/youtube}

Περισσότερες φωτογραφίες:

katalipsi 1o gymnasio 1

katalipsi 1o gymnasio 6

katalipsi 1o gymnasio 11

Το δάπεδο στο αμφιθέατρο-αίθουσα του σχολείου… 
katalipsi 1o gymnasio 12

katalipsi 1o gymnasio 21

Έξω από το κλειστό σχολείο ο διευθυντής του, κ. Γιάννης Κοντόπουλος
katalipsi 1o gymnasio 7

katalipsi 1o gymnasio 18

Ο κ. Λιανός συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους μαθητές οι οποίοι του ανέλυσαν ένα προς ένα τα προβλήματα τους…

katalipsi 1o gymnasio 3

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*