Υπουργείο Παιδείας: Νέο «μάθημα» σε όλα τα σχολεία για μια εβδομάδα – Έως τέσσερις διδακτικές ώρες

Newsroom.
08/10/2024 18:12
 
 
 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τα σχολεία καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις από τις 10 έως τις 18 Οκτωβρίου.

Από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου οι σχολικές μονάδες καλούνται να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Βάσει της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας τα σχολεία θα μπορούν να αφιερώσουν έως τέσσερις διδακτικές ώρες.

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας επί σχετικών θεμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση ευεξίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της ζωής και να συνεισφέρει στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση, βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των παιδιών και των εφήβων.

«Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας και εμπλέκουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας έχει πολύπλευρα οφέλη, όπως:

  • θετική επίδραση στη σχολική επίδοση,
  • ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας,
  • καλλιέργεια γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων αναγκαίων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος
  • μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου».

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καλεί τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού: Να αφιερώσουν κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, έως τέσσερις (4) διδακτικές ώρες, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, προκειμένου να υλοποιήσουν δράσεις

(α) προαγωγής της κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας των παιδιών και των εφήβων και

(β) ευαισθητοποίησης των μελών της σχολικής κοινότητας επί της σημασίας της ψυχικής υγείας.

Οι δράσεις (συλλογικές εικαστικές/μουσικές δημιουργίες, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις, βιωματικές ασκήσεις/εργαστήρια, κ.ά.) δύνανται να εντάσσονται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, τα οποία υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε.της χώρας και να αναπτύσσονται με τον συντονισμό των Υπεύθυνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους/τις Υπεύθυνους/ες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Να διοργανώσουν εκδηλώσεις στον χώρο της σχολικής μονάδας για την παρουσίαση των δράσεων/δημιουργιών με αποδέκτες την ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα.

Να αποστείλουν στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., εφόσον το επιθυμούν, υλικό από τις ανωτέρω δράσεις/δημιουργίες σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να αναρτηθεί αντιπροσωπευτικό μέρος αυτού σε ιστότοπο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Ειδικότερα:

α) Η σχολική μονάδα αποστέλλει το συνημμένο αρχείο της παρούσας συμπληρωμένο σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτό.

β) Το ανωτέρω αρχείο συνοδεύεται από διαβιβαστικό έγγραφο και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία – Τμήμα Β΄ Σχολικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας (disedu@minedu.gov.gr) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*