Το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της “Σκεπτομένης Αθηνάς”» παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξαχθεί έως τις 15 Ιουλίου στην Ερμούπολη.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Δ. Καψάλης, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Νικόλας Πρεβελάκης και ο εκδότης Γιάννης Μαμάης.
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ενώ την παρουσίαση επιμελήθηκε και συντόνισε η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του 4ου Δ.Θ.Π.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση της παρουσίασης οργανώθηκε από το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, τον δήμο Σύρου- Ερμούπολης και τις εκδόσεις Gutenberg. Σε αυτήν παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ακόλουθος εκπαιδευτικής συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Philippe Mogentale, σημαίνοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, εκπρόσωποι του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και του δικαστικού σώματος, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών κ.α.
Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε πραγματοποιήσει ομιλία προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».
Η ομιλία του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού:
Καλησπέρα σας,
Σας καλωσορίζουμε στο νησί μας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας». Το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά γεγονότα, που εδώ και τρία χρόνια έχει διανύσει μια επιτυχημένη πορεία στο νησί της Άνδρου. Φέτος για πρώτη χρονιά, έχουμε την ευτυχία να το φιλοξενούμε στη Σύρο, την κοιτίδα των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τη μακραίωνη και πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση, διατηρώντας την ελπίδα να το κρατήσουμε στον τόπο μας και να το καταστήσουμε θεσμό.
Το Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique (Σεντρ Κουλτουρέλ Ελλενίκ) του Παρισιού, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Πραγματοποιείται, επίσης, σε συνέργεια με τον Δήμο μας, με την ευγενή χορηγία των εκδόσεων Gutenberg και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του Θερινού Πανεπιστημίου, έχουμε την ύψιστη τιμή να παρευρίσκεται ανάμεσά μας ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου, πριν από λίγο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Πανεπιστημίου και απηύθυνε προς τους φοιτητές και τους καθηγητές μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, που μας καθήλωσε όλους.
Βρισκόμαστε όμως εδώ, στο εμβληματικό και ιστορικό Θέατρο Απόλλων, και για έναν άλλο ιδιαίτερο και τιμητικό λόγο για το νησί μας. Ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε τη Σύρο και το Θερινό Πανεπιστήμιο για να πραγματοποιήσει την πρώτη και μοναδική παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτόμενης Αθηνάς».
Το έργο του κ. Παυλόπουλου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα γραφής και έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από τους ανθρώπους του πνεύματος. Μέσω της προσέγγισης και ενδελεχούς ανάλυσης των τριών πυλώνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, του θεσμικού πλαισίου της αρχαίας Ρώμης και των αξιών του Χριστιανισμού, ο κ. Παυλόπουλος μας καλεί να αναλογιστούμε την αναγκαιότητα να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα αγαθά μας, πνευματικά, πολιτισμικά και ηθικά, που τη σημερινή εποχή λόγω της πολύπλευρης κρίσης έχουν κλονιστεί.
Εξοχότατε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε εκ βαθέως για την υπέρτατη τιμή που μας κάνατε και επιτρέψτε μας να εκφράσουμε προς το πρόσωπό σας την απέραντη ευγνωμοσύνη μας, διότι η παρουσία σας υπερθεμάτισε το κύρος και την ακτινοβολία το Θερινού Πανεπιστημίου, μιας διοργάνωσης ήδη βραβευμένης από ομογενείς, με διεθνείς συνεργασίες και μεγάλη απήχηση στο ακαδημαϊκό κοινό.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φέτος διδάσκουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας, αλλά και άλλων συναφών αντικειμένων από Ελλάδα, Αμερική και Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Επίσης, συμμετέχουν 65 φοιτητές, οι οποίοι επελέγησαν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια μεταξύ 600 περίπου αιτήσεων. Μάλιστα, ένας εκ των φοιτητών είναι διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας της Μελβούρνης, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη διεθνικότητα του γεγονότος.
Εξάλλου, ένας από τους βασικούς στόχους μας για το Θερινό Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια είναι να εργαστούμε συστηματικά, προκειμένου να αποκτήσουμε την ευχέρεια να το διευρύνουμε σταδιακά και να υποδεχόμαστε περισσότερους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύει το ίδιο το αντικείμενο του Πανεπιστημίου, καθώς συνδέει τα ΜΜΕ με τον πολιτισμό και δημιουργεί τη γέφυρα επικοινωνίας των δύο, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά, να εξελίσσονται και να αλληλοστηρίζονται.
Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η επιτυχία του Θερινού Πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στην άρτια οργάνωση, τον άριστο συντονισμό και την άψογη συνεργασία των διοργανωτών. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι για τη μία εβδομάδα που διαρκούν οι εργασίες του Πανεπιστημίου, η όλη προετοιμασία διαρκεί 10 μήνες.
Θα θέλαμε, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε θερμά την υπεύθυνη του Προγράμματος την κα Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον γενικό συντονισμό, τη δική μας Συριανή δημοσιογράφο κα Τέτα Βαρλάμη για τις συστηματικές της προσπάθειες προκειμένου το Πρόγραμμα να ταξιδέψει στο νησί μας, καθώς και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού και τη δυναμική ομάδα του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου μας για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Δε θα μπορούσα να κλείσω διαφορετικά παρά με την ευχή να ξαναβρεθούμε και την επόμενη χρονιά στη Σύρο, με την αφορμή του Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο με τη βοήθεια όλων αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο και να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά του.
Ευχόμαστε σε όλους, καθηγητές και φοιτητές, καλή επιτυχία στις εργασίες σας και φυσικά στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μαζί με τις ευχαριστίες μας για μία ακόμη φορά, να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο και να συνεχίσει να αποτελεί για όλους τους Έλληνες πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας.
Ευχαριστούμε πολύ.