Την ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων, την κορυφή του Ζα, “κατέκτησαν” οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τραγαίας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Μελισσουργό και Κουτρούλη.
Οι μαθητές της Β τάξης του Λυκείου μαζί με τους καθηγητές τους πραγματοποίησαν το πείραμα του Ερατοσθένη, δηλαδή τη μέτρηση της περιμέτρου της γης και την απόδειξη της σφαιρικότητας της. Οι μετρήσεις πέτυχαν, αποδεικνύοντας ότι ένα τόσο παλιό πείραμα επαληθεύεται χιλιάδες χρόνια μετά, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος…
Το Λύκειο Τραγαίας, για το θέμα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Στα βήματα του Ερατοσθένη
Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι μαθητές της Β’ τάξης που συμμετέχουν στο «computerάκι», το ηλεκτρονικό περιοδικό του ΓΕΛ Τραγαίας, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Γ. Μελισσουργό και κ. Π. Κουτρούλη, με πολύ κέφι και διάθεση βαλθήκαμε να πραγματοποιήσουμε ξανά το πείραμα του Ερατοσθένη.
Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα εντυπωσιακό σημείο των Κυκλάδων: το ψηλότερο σημείο τους, την “κορυφή του Ζα”, ή όρος Διός Μηλωσίου (1004 μ.) ονομασία που πηρέ από το Δία, τον πρώτο των αρχαίων θεών.
Σας θυμίζουμε πως το πείραμα έχει να κάνει με την μέτρηση της περιμέτρου της Γης και την απόδειξη της σφαιρικότητας της. Συγκεκριμένα στην εαρινή ισημερία (21/3/16) την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του, μετράμε τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του ήλιου με την κατακόρυφο σε δύο σημεία της γης, που βρίσκονται στον ίδιο μεσημβρινό. Γνωρίζοντας την απόσταση των σημείων με λίγα μαθηματικά, βρίσκουμε την περίμετρο της γης.
Έπειτα από μια ενδιαφέρουσα ανάβαση γεμάτη ανυπομονησία για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής, φτάσαμε και ξεκινήσαμε την πραγματοποίηση του πειράματος.
Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και προσπαθήσαμε να βρούμε επίπεδο σημείο. Αφού τοποθετήσαμε κατακόρυφα μία ξύλινη ράβδο μετρήσαμε τη σκιά της στο έδαφος. Συνεργαστήκαμε και ανταλλάξαμε μετρήσεις με άλλα σχολεία που πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα την ίδια στιγμή: το γυμνάσιο Μοχού Ηρακλείου Κρήτης, το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το κολέγιο Constantine Cantacuzino στην Ρουμανία.
Μάρτυράς μας σε αυτή την φανταστική ημέρα, σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, ήταν το drone του κ. Φλώριου Ζαφείρη από το Photo-Naxos που απαθανάτισε την περιοδεία μας, κατέγραψε εκπληκτικά στιγμιότυπα και τον ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του.
Το αποτέλεσμα των υπολογισμών μας, έδειξε την Γη με περίμετρο 40.063 χλμ ενώ η πραγματική περίμετρος είναι 40.075χλμ, έχοντας απόκλιση μόλις 0,03 {ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.
Είναι εκπληκτικό που ένα τόσο παλιό πείραμα επαληθεύεται χιλιάδες χρόνια μετά, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
Δείτε το βίντεο: