ΣτΕ – Δόμηση: Το νησιωτικό τοπίο χρειάζεται ειδική κρατική μέριμνα και προστασία

Άκης Αξαόπουλος
06/04/2022 12:13
 
 
 

 

Να γίνουν πιο αυστηροί οι όροι στα νησιά, μετά ζητά με απόφασή του το ΣτΕ “απαιτώντας” την προώθηση του σχετικού διατάγματος.

Το ΣτΕ, ενώ δέχεται να εκτελεστούν με το παλαιότερο ευνοϊκότερο καθεστώς δόμησης όσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί, αποκρούει τη δυνατότητα να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς και για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις Πολεοδομίες για οικοδομική άδεια, αφού το νησιωτικό τοπίο χρειάζεται ειδική κρατική μέριμνα και προστασία και η Πολιτεία δεν έχει εξετάσει εάν η εφαρμογή ευμενέστερων για τους ιδιοκτήτες όρων δόμησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία νησιωτικών περιοχών.

Ταυτόχρονα, αποκρούει διατάξεις που επιτρέπουν συλλήβδην την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων στα νησιά, χωρίς να προηγείται τεκμηριωμένη εκτίμηση για τον νέο τρόπο δόμησης, την οποία θεωρεί συνταγματικά αναγκαία για να μη θίγεται ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, το Ε’ τμήμα ΣτΕ έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αυστηροποιεί την εκτός σχεδίου δόμηση στα νησιά και είχε σταλεί για επεξεργασία λίγο πριν από τις εκλογές, γι’ αυτό και χρειάζεται να υιοθετηθεί και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει, πάντως, ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την ταχεία προώθησή του, εν όψει του περιεχομένου του που συμμορφώνεται στη συνταγματική επιταγή για προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο αφορά όλα τα νησιά, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας

Για τα νέα γήπεδα όριο κατάτμησης 8 στρέμματα με “πρόσωπο” 45 μέτρα σε κοινόχρηστη οδό για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια, κ.λπ., ενώ για τουριστικές εγκαταστάσεις 15 στρέμματα και ίδιο “πρόσωπο”.

Θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα 4 στρεμμάτων που ήδη υπάρχουν πριν από το νέο ΠΔ και θεωρούνται άρτια με το προηγούμενο καθεστώς, επιτρέποντας έτσι και την κατά παρέκκλιση δόμηση των προ της 27-8-02 γηπέδων 2 στρεμμάτων με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.

Επιτρέπεται να δημιουργηθούν άρτια γήπεδα με συνένωση.

Σε γήπεδα 8 στρεμμάτων επιτρέπεται δόμηση 200 τ.μ., ενώ σε 4 στρεμμάτων 150 τ.μ. Η δομήσιμη επιφάνεια αυξάνεται λίγο με μαθηματικό τύπο, όσο αυξάνεται το εμβαδόν του ακινήτου.

Στα ακατοίκητα νησιά επιτρέπεται επισκευή ή κατασκευή μικρών κτισμάτων (το πολύ 100 τ.μ.), για να εξυπηρετηθούν ανάγκες εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αγροτικές, κτηνοτροφικές, επιστημονικές, αρχαιολογικές. Επιτρέπεται και η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων εφόσον προβλέπεται από ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό στρατηγικού ή τοπικού χαρακτήρα.

Το ύψος των κτιρίων δεν ξεπερνά τα 7,50 μέτρα και στις Κυκλάδες τα 4,5 μέτρα. Ειδικά στις Κυκλάδες, όταν ο όγκος του κτιρίου ξεπερνά τα 450 κυβικά μέτρα, επιβάλλεται η διάσπασή του.

Δεν επιτρέπονται προκατασκευασμένοι ή λυόμενοι οικισμοί, τροχοβίλες, ούτε κατασκευές με πιλοτή, ενώ ηλιακοί θερμοσίφωνες, εγκαταστάσεις ΑΠΕ και κλιματισμού στον ακάλυπτο χώρο επιτρέπονται μόνο σε σημεία που δεν είναι άμεσα ορατά σε κοινή θέα. Οι παροχές (ΔΕΗ, ΟΤΕ) τοποθετούνται σε εσοχές.

(Visited 411 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*