Η διαχείριση αποβλήτων και η κυκλική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο πάνελ του Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ. Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επεσήμανε ότι από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που λειτουργούσαν όταν ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση, έχουμε φτάσει στις έξι, ενώ η έβδομη στη Θήβα θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες δημοπρατούνται τρεις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στον Βόλο, τη Λάρισα και την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες σε Καβάλα και Νάξο.
Σημείωσε ωστόσο, ότι ζήτημα υπάρχει με τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, για τις οποίες δρομολογείται συνολική ρύθμιση, ενώ απομένει η δημοπράτηση του έργου για τη Στερεά Ελλάδα.
«Μεταβατικές προσεγγίσεις» χαρακτήρισε την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία ο Grammenos Mastrojeni, ανώτερος αναπληρωτής γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», επισημαίνοντας την ανάγκη για οικονομία μηδενικών απορριμμάτων. Η λύση που πρότεινε είναι «περισσότεροι πράσινοι χώροι και κήποι αντί για ανακύκλωση».
Στις απανωτές κρίσεις, από τον κορωνοϊό και την κλιματική αλλαγή, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι δημιουργούν ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που πάει πίσω τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία θα μας επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55%, ενώ χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα τη μείωση των εκπομπών κατά 80% εως το 2040. Επίσης, ανέδειξε τη σημασία αξιοποίησης των αποβλήτων που συγκεντρώνονται από τους καφέ κάδους για ζωοτροφές, κομπόστ καλής ποιότητας και βιοκαύσιμα.