Πέθανε σήμερα (10.01.2023) σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο “Υγεία”, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είχε νοσηλευθεί πρόσφατα με κορονοϊό στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο Κωσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε αρχικά διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου στην Αργολίδα στις 15 Δεκεμβρίου.
Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη τα τελευταία χρόνια ενώ είχε προσβληθεί και πάλι από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε μεταφερθεί με πνευμονία στο νοσοκομείο.
Διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.
Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και στη Βρετανία, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.
Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η ζωή του
Ο Κωνσταντίνος Β΄, γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού στις 2 Ιουνίου του 1940, και σημάδεψε, ποικιλοτρόπως, τη νεότερη ιστορία της χώρας.
Γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄ και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.
Το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του, Παύλος, ανέβηκε στον θρόνο της Ελλάδας και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος.
Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Παιδιά του είναι η Αλεξία, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος.
Την ημέρα της γέννησής του ερρίφθησαν 101 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Το 1958 ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, συνεχίζοντας διετή φοίτηση στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το 1960 γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο πατέρας του, ο βασιλιάς Παύλος, πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 ο βασιλιάς παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα – Μαρία.
Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Χρυσός Ολυμπιονίκης
Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης ο διάδοχος, ακόμη, Κωνσταντίνος συμμετείχε στην ομάδα ιστιοπλοΐας της Ελλάδας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον.
Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» όπου πλήρωμα ήταν ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου και ο Γιώργος Ζαΐμης. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.
Ο ιστορικός γάμος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου
Ο γάμος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της Πριγκίπισσας της Δανίας, Άννας – Μαρίας, τελέστηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 και θύμιζε παραμύθι.
Η λαμπερή τελετή που έγραψε τη δική της ιστορία, πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με πολλούς επίσημους καλεσμένους, σημαντικές προσωπικότητες της εποχής και μέλη βασιλικών οικογενειών από διάφορα μέρη του κόσμου.
Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα – Μαρία. Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.
Δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές κατέφτασαν στην Αθήνα από κάθε γωνιά της Γης, για τους βασιλικούς γάμους.
Ο κόσμο ζητωκραυγάζει ενθουσιασμένος στο πέρασμα των νεονύμφων με τη βασιλική άμαξα.
Δείτε το βίντεο από τον γάμο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου:
Βασιλιάς Κωνσταντίνος και 21η Απριλίου 1967
Ως βασιλιάς ο Κωνσταντίνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν και συγκρούστηκε με τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του κεντρώου πολιτικού.
Πτώση της χούντας – Καραμανλής και δημοψήφισμα για το πολιτειακό
Στη δύση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1973 με δημοψήφισμα του καθεστώτος των πραξικοπηματιών καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία.
Τον επόμενο χρόνο η χούντα αποτέλεσε παρελθόν και ήταν η ώρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με το Δημοψήφισμα, λοιπόν, του 1974 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.
Μετά την κατάργηση της βασιλείας, αναφέρεται συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ. Από το 1967 ο Κωνσταντίνος ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Η διαμάχη με την Πολιτεία για τη βασιλική περιουσία
Το 1994 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου, απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.
Ο τέως στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας
Από την ίδια χρονιά (2003), ο Κωνσταντίνος περνά περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι όπου έχει αγοράσει από το 2014 κατοικία. Από το 2006 περνάει τον περισσότερο χρόνο του τα καλοκαίρια στο παραδοσιακό σκάφος «Αφρόεσσα», δικής του ιδιοκτησίας, μαζί με τα εγγόνια του.
Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά
Πηγή: newsit