Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα – Ξεπερνούν τα 100 χλμ οι ριπές του ανέμου (Φώτο + video)

Newsroom.
29/06/2024 18:03
 
 
 

 

Μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι Σαββάτου στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα. 

Φωτιά στην Πάρνηθα: «Κατεύθυνση προς την Βαρυμπόμπη έχουν οι φλόγες» λέει ο δήμαρχος Ωρωπού

Κατεύθυνση προς την Βαρυμπόμπη έχουν οι φλόγες της φωτιάς στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη.

Ο κύριος Γιασημάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε πως οι φλόγες λόγω του ανέμου έχουν κατεύθυνση προς τη Δυτική Αττική, ενώ πρόσθεσε ότι η φωτιά δεν έχει αρκετά μεγάλο μήκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Σε βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, διακρίνεται ένα ελικόπτερο να ανεφοδιάζεται από την λίμνη του Μαραθώνα.

Φωτιά Πάρνηθα: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις 

Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων. Στη σύσκεψη μετείχαν και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης προχώρησε σε ενημέρωση για το μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας, ισχυρές επίγειες δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι στους πρόποδες της Πάρνηθας σε δασική έκταση, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

Ξεπερνούν τα 100 χλμ την ώρα οι ριπές του ανέμου

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

– Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου

– Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου

– Τατοΐου και Χλόης

– Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη

– Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας

Έκτακτη ενημέρωση για τη δασική πυρκαγιά στην Πάρνηθα από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις 14:50 ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική  πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας.

Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στις 3:47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.»

Φωτιά στην Πάρνηθα: Προειδοποίηση Καντερέ-Η πυρκαγιά δημιουργεί τον δικό της καιρό

Για δύσκολη βραδιά, λόγω των ανέμων μιλά ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ

Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  για τους ανέμους τις επόμενες ώρες,  την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα στην περιοχή Κατσιμίδι.

Ο κ. Καντερές  υπογραμμίζει ότι το μελτέμι αγγίζει τα 8 κατά τόπους 9 μποφόρ. «Σήμερα θα είναι μια δύσκολη νύχτα. Θα έχουμε ισχυρούς βόρειους, βορειοανατολικούς ριπαίους ανέμους στη διάρκεια της νύχτας μέχρι και αύριο. Χρειάζεται προσοχή καθώς η φωτιά δημιουργεί τις δικές της συνθήκες και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτές τις ημέρες το 2007 είχαμε ξανά φωτιά στο Κατσιμίδι. Όπως σημειώνει ο κ. Καντερές και αύριο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά τόσο στην Αττική, όσο και την Εύβοια γι’ αυτό χρειάζεται άπαντες να είναι σε εγρήγορση. «Οι άνεμοι θα κοπάσουν από Δευτέρα, Τρίτη», καταλήγει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ.

Φωτιά Πάρνηθα: Ήχησε το 112

Στις 3.47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Στο μήνυμα αναφέρεται «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 137 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*