Kαταδύσεις σε 5 νησιά του Αιγαίου με βυθούς γεμάτους υφάλους, σπηλιές και ιστορικά ναυάγια

Newsroom.
05/07/2024 08:39
 
 
 

Ανακαλύψτε τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας και γνωρίστε τα κορυφαία καταδυτικά σημεία σε Αμοργό, Αλόννησο, Κέα, Λέρο και Κρήτη.

Ως μια περιοχή με μεγάλο ηφαιστειακό παρελθόν και έως ένα ναυτικό σταυροδρόμι ο Ελλαδικός υποθαλάσσιος χώρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από τους μοναδικούς υφάλους που βρίσκουν καταφύγιο χρωματιστά ψαράκια, χταπόδια και όστρακα μέχρι τα διάφορα ναυάγια που κείτονται στο βυθό του Αιγαίου απομεινάρια κυρίως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι μόνο, ο ελληνικός βυθός έχει να δώσει πολλά σε όλους όσους αποφασίζουν να αφήσουν τα χαλαρά πλατσουρίσματα και να βουτήξουν πιο βαθιά.

Αμοργός

Η Αμοργός εκτός από ένα καταπληκτικό νησί για χαλαρές, ανεπιτήδευτες διακοπές είναι και ένας υπέροχος προορισμός για καταδύσεις. Ο βυθός της είναι γεμάτος ενδιαφέροντες υφάλους οι οποίοι αποτελούν το σπίτι για λογής λογής ψάρια και άλλη μορφή θαλάσσιας ζωής.

Στην παραλία του Μούρου θα πάτε για να ανακαλύψετε τις υποθαλάσσιες σπηλιές του, στη Νικουριά απέναντι από την παραλία του Αγίου Παύλου έχει και εκεί ένα σπήλαιο για να εξερευνήσετε ενώ αξίζει και μια βουτιά στη βραχώδη περιοχή κοντά στην παραλία της Αγίας Άννας στα νοτιοανατολικά του νησιού, εκεί όπου έγιναν τα γυρίσματα της γαλλικής ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» το 1988. Κοντά στην Αμοργό, στη βορειοανατολική πλευρά της βρίσκεται και η βραχονησίδα Κίναρος, εδώ στα βορειοδυτικά του νησιού υπάρχει το ναυάγιο του πλοίου Manina ΙΙΙ, το οποίο μετέφερε τσιμέντο από τη Ρουμανία, και βυθίστηκε εκεί τον Μάιο του 1981.

Αλόννησος

Η Αλόννησος δεν θέλει και πολλές συστάσεις αφού εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη και το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της χώρας. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου περιλαμβάνει προφανώς το ίδιο το νησί, τα γειτονικά νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα καθώς και δυο ντουζίνες βραχονησίδες.

Σε αυτή την περιοχή μάλιστα ζει και το προστατευόμενο είδος φώκιας monachus monachus. Βουτώντας στα νερά του Πάρκου θα δείτε ναυάγια 2.500 χρόνων όπως αυτό κοντά στην Περιστέρα του 5ου αιώνα π.Χ., που είναι και το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της χώρας, αλλά και της βυζαντινής περιόδου. Η ακτογραμμή του θαλάσσιου πάρκου έχει επίσης και εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές για να εξερευνήσετε.

Κέα

Η Κέα είναι ένα υπέροχο νησί με καταπληκτικά νερά τα οποία κρύβουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την κατάδυση. Καταρχάς διαθέτει τέσσερα ναυάγια, το πιο γνωστό είναι αυτό του πλοίου «Βρετανικός», αδερφάκι του Τιτανικού που δεν είχε διαφορετική τύχη καθώς βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη και ανακαλύφθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1975 από τον γνωστό ωκεανογράφο και εξερευνητή Ζακ Κουστώ στα 120 μ. βάθος.

Υπάρχει επίσης το «Πατρίς» που βυθίστηκε το 1868 πέφτοντας σε ξέρα στα ανοιχτά του Κούνδουρου. Το ατμόπλοιο είναι κομμένο στα δυο και αποτελεί επίσης πολύ δημοφιλή καταδυτικό προορισμό, βοηθά φυσικά και το γεγονός ότι δεν είναι σε πολύ
μεγάλο βάθος.

Όχι πολύ μακριά από τον Βρετανικό, το 2008 βρέθηκε ένα ακόμα πλοίο που καταστράφηκε με τον ίδιο τρόπο, με γερμανική νάρκη δηλαδή. Πρόκειται για το υπερωκεάνιο «S/S BURDIGALA» που βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 1916. Η ίδια ομάδα που ανακάλυψε το «S/S BURDIGALA» κοντά σε αυτό βρήκε ένα ακόμη ναυάγιο το «JUNKERS 52». Πρόκειται για ένα γερμανικό αεροπλάνο, ένα τρικινητήριο μεταγωγικό, με άνοιγμα φτερών περίπου 26 μ. και μήκος ατράκτου περίπου 20 μ., το οποίο βυθίστηκε το 1943. Αν θέλετε να δείτε εντυπωσιακή θαλάσσια ζωή η βραχονησίδα Σπανοπούλα, στα βόρεια είναι μια καλή επιλογή.

Λέρος

Το νησί της Λέρου είναι επίσης από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς της χώρας. Η Λέρος θεωρείται η δεύτερη σε ναυάγια στον κόσμο μετά τη Νορμανδία. Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στα νερά της και αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Στο Λακκί θα καταδυθείτε στο αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» που βρίσκεται στα 40 μ. βάθος. Προς το ακρωτήρι Μαύρος Κάβος θα δείτε σε βάθος 20 μ. το γερμανικό αεροσκάφος «Arado Ar 196» ενώ στον κόλπο Μπλεφούτι θα βρείτε άλλο ένα γερμανικό αεροσκάφος το «Heinkel 111» σε βάθος μόλις 16 μ. Υπάρχει όμως και ένα γερμανικό αεροσκάφος τύπου «Junkers 52» που θα το βρείτε βορειοανατολικά της Λέρου.

Στα βορειοανατολικά της βραχονησίδας Στρογγυλή τώρα, βρίσκεται ένα γερμανικό αποβατικό τύπου «Η» ενώ στα βόρεια του νησιού το 1943 βυθίστηκε φορτηγό πλοίο, όπως και μια ιταλική φορτηγίδα και ένα αμερικανικό αποβατηγό στην περιοχή του Λακκίου. Εκτός από τα κουφάρια πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων θα θαυμάσετε θαλάσσιες χελώνες, πανέμορφα ψάρια, κοράλλια και σπηλιές.

Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα τεράστιο νησί με ποικιλία στον βυθό της. Τόσο στην πλευρά του Κρητικού Πελάγους όσο και σε αυτή του Λιβυκού κρύβει ατελείωτες υποθαλάσσιες ομορφιές. Από τα πιο σημαντικά καταδυτικά σημεία του νησιού όμως είναι το Σπήλαιο των Ελεφάντων στα Χανιά.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1999 από έναν ψαροντουφεκά, έμελλε όμως να είναι μια κορυφαία ανακάλυψη καθώς βρέθηκαν εντός του σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα και για την ακρίβεια οστά ελεφάντων τα οποία χρονολογούνται περίπου 50.000 χρόνια πριν καθώς και ελαφιών. Το σπήλαιο είναι γεμάτο εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες λευκούς και χρωματιστούς και για να το επισκεφθείτε χρειάζεται να κάνετε μια πολύ καλά οργανωμένη ομαδική κατάδυση.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*