Φωτιά στην Αττική: Απανωτά μηνύματα του 112 – Εκκένωση Παίδων και 411 [εικόνες – βίντεο]

Newsroom.
12/08/2024 08:26
 
 
 

Η φωτιά που ξεκίνησε χθες στον Βαρνάβα πέρασε στο Πεντελικό ‘Ορος. Εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Στην εκκένωση της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης προχωρούν οι Αρχές καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα συνεχίζει να μαίνεται να κατευθύνεται προς τα εκεί.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

   

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να είναι σε ετοιμότητα.

Λίγο πριν τις 06:30, στάλθηκε μήνυμα από το 112 και για την εκκένωση του οικισμού Ανατολή. Στο μήνυμα οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, πάνω από τον οικισμό της Ανατολής επιχειρούν ήδη πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία “ΣΩΤΗΡΙΑ” και “Γεώργιος Γεννηματάς“. Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται και άλλα, Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ νέα εστία φωτιάς, ξέσπασε λίγο πριν από τη 1:00 στον Διόνυσο. Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια.

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η φωτιά έχει περάσει τη λεωφόρο Διονύσου, καθώς άλλαξε η φορά των ανέμων.

Το μέτωπο έχει έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ υπήρξε μπαράζ μηνυμάτων από το 112, για εκκένωση σε Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα, Μαραθώνα, Ραπεντώσα, Διόνυσο, Καλέντζι, Πουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα ξημερωματα το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής “Όλυμπος”, στο Καπανδρίτι. Δήλωσε ότι “είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Είμαστε στο πεδίο, το δουλεύουμε, η δουλειά που γίνεται τη νύχτα, θα φανεί το πρωί”.

Χθες η αστυνομία, προχώρησε σε 180 απομακρύνσεις εκ των οποίων οι 80 αφορούν σε απεγκλωβισμούς.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

Στην Αθήνα επέστρεψε χθες ο πρωθυπουργός, λόγω της κρίσιμης κατάστασης των πυρκαγιών. “Κουράγιο στους συμπολίτες μας. Στους πυροσβέστες μας. Στους εθελοντές μας. Αυτήν τη στιγμή, τίποτα άλλο…”, ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Μήνυμα του 112 για τον οικισμό Ανατολή: Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη (06:20)

Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων στην Ανθούσα (05:45)

Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (05:40)

Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας (05:13)

Εκκένωση σε Πεντέλη και Νέα Πεντέλη – Ήχησε το 112 στις 05:10

Προειδοποίηση από το 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία (04:52)

 

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*