«Η λεγόμενη τιμή που μου γίνεται, δεν είναι τιμή· με προσλαμβάνετε ως ομότιμο για τη μελέτη και έρευνα της ιστορίας».
Με τα λόγια αυτά ο Μανώλης Γλέζος αποδέχτηκε χθες, στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» στην Καλαμάτα, την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Νωρίτερα στην προσφώνησή του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, μιλούσε για έναν άνθρωπο σύμβολο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και επεσήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται ως παραδείγματα σύμβολα όπως ο Μανώλης Γλέζος.
Ο αντιπρύτανης ήταν αυτός ο οποίος περιένδυσε τον τιμώμενο με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Είχε προηγηθεί μια σειρά χαιρετισμών από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη, τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά και τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Κωνσταντινόπουλο.
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν όλοι τους στην αντιστασιακή δράση του τιμωμένου και στην πράξη του, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, να κατεβάσει την γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στις 30 προς 31 Μαΐου του 1941, μόλις 19 χρόνων τότε.
Τον έπαινο του τιμωμένου (Laudatio Academica) εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Θανάσης Χρήστου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε γιατί δεν θεωρεί ότι τον τιμά το ότι ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής.
Είπε λοιπόν ότι θεωρεί πως το Πανεπιστήμιο τον προσλαμβάνει να υπηρετήσει τους ίδιους στόχους που υπηρετεί και το ίδιο. Και ανέλυσε στη συνέχεια τους 4 λόγους για τους οποίους το αποδέχτηκε: καταρχάς γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση, αλλά και για την προσφορά του ίδιου στην ιστορία.
Επίσης, επειδή αυτό το διάστημα δεν κατέχει κανένα δημόσιο αξίωμα και ακόμη επειδή η πρόταση ήταν άδολη και δεν αποσκοπούσε ή απέβλεπε σε κάτι άλλο.
Ο Μ. Γλέζος στη συνέχεια ανέλυσε τι είναι και τι εκφράζει η ιστορία, για να φτάσει στη συμβολή της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το κομμάτι της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά της Ελλάδας, του μοναδικού έθνους που έζησε ένα ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα. «Ολόκληρη η Ελλάδα ένα ολοκαύτωμα, γιατί δεν το προβάλλουμε, δεν χαλάμε τον κόσμο;» αναρωτήθηκε.
https://www.youtube.com/watch?v=viB7ehHzXiI
Πηγή: eleftheriaonline.gr