Κατά 3,5% μειώθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη αρνητική επίδοση στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ILO, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, έκαναν κοινή δήλωση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες εργαζόμενοι, η γενιά των φτωχών εργαζόμενων και της μερικής απασχόλησης, αποτελούν τα θύματα της ιδεοληπτικά εμμονικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Η πλήρης δήλωση των κ.κ. Βρούτση και Καράογλου έχει ως εξής:
«Tα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το 2017 επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Έλληνες εργαζόμενοι αποτελούν τα θύματα της ιδεοληπτικά εμμονικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με την έκθεση του ILO οι μισθοί στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκαν κατά 3,5%, ποσοστό που αποτελεί τη χειρότερη αρνητική επίδοση στην Ευρώπη. Η έκθεση διαψεύδει τα σαθρά κυβερνητικά επιχειρήματα περί βελτίωσης του κλίματος στην αγορά εργασίας. Η γενιά των φτωχών εργαζομένων και της μερικής απασχόλησης είναι δημιούργημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Εξαιτίας αυτής της μείωσης, οι μισθοί κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα του 2014, χρονιά κατά την οποία οι εργαζόμενοι είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις απολαβές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης καθώς αυτές τότε αυξήθηκαν κατά 1,9%. Συγκεκριμένα το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, η αύξηση των μισθών ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που, σε συνδυασμό με την θετική πορεία της οικονομίας, έφερε απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και την τσέπη των εργαζομένων για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης. Κάτι το οποίο δυστυχώς ανετράπη στις αρχές του 2015 μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που βγήκαν πραγματικά από το μνημόνιο – όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος – καταγράφουν αυξήσεις το 2017 για τους μισθούς των εργαζόμενων τους.
Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) έρχεται να προστεθεί στη συνέχεια εκείνης της Eurostat που κατέτασσε την Ελλάδα τελευταία και στη δυνατότητα αντιμετώπισης της φτώχειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».