Το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως απόψε Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.
Το Φεγγάρι των Λουλουδιών όπως αλλιώς ονομάζεται, συμβολίζει την εποχή που ανθίζουν τα λουλούδια και το μήνα Μάιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.
Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.
Supermoon
Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί τον Μάιο του 2021.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας είπε ότι οι ονομασίες των φεγγαριών προέρχονται από τις ΗΠΑ γιατί οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο. Το Φεγγάρι του Μαΐου ονομαζόταν το Φεγγάρι των Λουλουδιών.
«Το βράδυ όταν σκοτεινιάσει, θα απολαύσουμε ένα όμορφο Φεγγάρι και είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε και τον πλανήτη Αφροδίτη που κοσμεί τον ουρανό μετά τη δύση του Ηλίου, το γνωστό Αποσπερίτη. Το Φεγγάρι θα είναι πολύ φωτεινό, μια υπερπανσέληνος η οποία αξίζει να την απολαύσουμε», ανέφερε.
Υπενθύμισε ότι όλα ουράνια σώματα κάνουν ελλειπτικές τροχιές το ένα γύρω από το άλλο έτσι και το Φεγγάρι κινείται ελλειπτικά γύρω από την Γη και λόγω αυτής της έλλειψης κάποιες φορές είναι στο μακρινότερο σημείο, το απόγειο, και κάποιες φορές είναι πολύ κοντά στη Γη, το κοντινότερο σημείο το περίγειο . Και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή το πιο κοντινό σημείο με τη Γη και συμπτωματικά έχει και πανσέληνο, είναι αυτό που ονομάζουμε υπερπανσέληνος