Μείωση ΦΠΑ από 24% στο 13% στον κλάδο της εστίασης

Άκης Αξαόπουλος
19/05/2020 14:57
 
 
 

 

Θέμα ωρών είναι οι ανακοινώσεις για τα φορολογικά – και όχι μόνο – μέτρα, που θα στηρίξουν τους «ευαίσθητους» κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σταθμίζονται προσεκτικά οι δημοσιονομικές/ταμειακές επιπτώσεις.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, από το 24% στο 13% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση.

Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες), με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.

Στο 24% παραμένει ο ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη, που παραμένουν στο 24%, ενώ αρμόδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%, έστω για περιορισμένο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαιώνουν, επίσης, ούτε τα σενάρια περί μετάταξης των καταλυμάτων στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%, αφού εκτός του δημοσιονομικού κόστους, πρέπει να κινηθούν και διαδικασίες προς τις Βρυξέλλες, αφού ο συγκεκριμένος συντελεστής εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα αγαθά (π.χ. φάρμακα) και μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν.

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά.

Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*