Μία δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποφευχθεί και η πλήρης κατάρρευση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», η δεύτερη ευκαιρία αφορά τους περίπου 40.000 οφειλέτες οι οποίοι έμειναν εκτός της τελευταίας ρύθμισης και κυρίως αφορά εκείνους που χρωστούν δικές τους εισφορές. Δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ασφαλισμένους στα Ταμεία των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.
Όμως, υπάρχει και ένα «παράθυρο» για τις επιχειρήσεις, καθώς -σύμφωνα με την εφημερίδα- δεν τις εξαιρεί το έγγραφο. Τα κριτήρια όμως για την ένταξή τους στη ρύθμιση είναι περιοριστικά, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν τους λόγους της οικονομικής αδυναμίας, αλλά και ότι υπάρχει αποδεδειγμένα η πρόθεση να συνεχίσουν τη ρύθμιση.
Το μέτρο, σύμφωνα με το έγγραφο, δεν θα είναι γενικευμένο, αλλά θα αφορά στους περίπου 40.000 οφειλέτες που βγήκαν εκτός της τελευταίας ρύθμισης του ν. 4321/15, και κυρίως όσους χρωστούν δικές τους εισφορές, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ασφαλισμένους στα Ταμεία των γιατρών δικηγόρων και μηχανικών. Παράθυρο, ωστόσο, υπάρχει και για επιχειρήσεις, καθώς το έγγραφο δεν τις εξαιρεί, πλην όμως τα κριτήρια που ορίζονται για την επανένταξή τους είναι περιοριστικά, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο τους λόγους οικονομικής αδυναμίας αλλά και ότι υπήρχε και υπάρχει αποδεδειγμένα η βούληση-πρόθεση να συνεχίσουν τη ρύθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν τεκμήρια «οικονομικής φερεγγυότητας».
Το μέτρο έχει συζητηθεί και με τους δανειστές (καμία σημαντική πρωτοβουλία πλέον δεν ξεκινά αν πρώτα δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί τους). Η στάση τους στο προωθούμενο μέτρο είναι επιφυλακτική και προειδοποιούν με γενικευμένο «βέτο σε όλα» και όχι μόνο σε αυτό το μέτρο. Ειδικά δε τη δεύτερη ευκαιρία στις 100 δόσεις τη συνδέουν με το ασφαλιστικό! «Πρώτα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και μετά βλέπουμε» φέρονται να είπαν οι δανειστές στο υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας περιθώρια για να το επανεξετάσουν μετά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Ακτινογραφία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», σε όλες τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο του 2013 και μετά εντάχθηκαν συνολικά 230.423 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Από αυτούς, εγκατέλειψαν τη ρύθμιση που είχαν αρχικά 96.100 οφειλέτες, και ένα ποσοστό περίπου 30{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, δηλαδή περίπου 29.000 οφειλέτες είτε μεταπήδησαν σε επόμενη ρύθμιση, είτε επέλεξαν αναγκαστικά τις 12 δόσεις. Στην ουσία 67.100 οφειλέτες έχουν διακόψει είτε τη ρύθμιση του 2013 με τις 48 δόσεις, είτε τη μετέπειτα ρύθμιση των 100 δόσεων, είτε την τελευταία και ευνοϊκότερη από όλες ρύθμιση που είχε τον ίδιο αριθμό (100) δόσεων.