Αυξήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να δουν οι καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.
Για τις αναφορές περί αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε σήμερα ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν».
Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο Κώστας Σκρέκας, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
Και συνέχισε, αναφέροντας:
«Όλα αυτά είναι ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.
Όπως τόνισε ο Κώστας Σκρέκας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, «η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», είπε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.
«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτήν την στιγμή δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε, προσθέτοντας «προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά, προχωρούμε τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Κρήτη και την Ρόδο, καθώς θα ελαφρυνθεί το κόστος για όλους τους καταναλωτές κατά 400-500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στην χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημείωσε πως από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η «ρήτρα αναπροσαρμογής» των χρεώσεων προμήθειας. Όπως είπε, μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στην ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η «ρήτρα αναπροσαρμογής» κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις.
Εξήγησε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει αυξήσεις: «Σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους παρόχους αγοράζει από την χονδροεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρώ/μεγαβατώρα, αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρώ/μεγαβατώρα; Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους».
Οι αιτίες της αύξησης
-Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία. (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατώρας).
-Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα.
-Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα.
Πηγή: protothema.gr