Κορωνοϊός: Lockdown στο τραπέζι από τους επιστήμονες, η κυβέρνηση το ξορκίζει

Newsroom
22/11/2021 12:31
 
 
 

 

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, την ώρα που κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά και η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι ασφυκτική.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο πως το lockdown δεν είναι επιλογή και προαναγγέλλει επαναξιολόγηση περιορισμών την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο ένας μετά τον άλλον οι επιστήμονες επιμένουν να κάνουν λόγο για μια ολική καραντίνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρομακτική διασπορά του ιού.

Πλεύρης: Ούτε ολικό lockdown, ούτε τοπικές καραντίνες
Σε συνέχεια των κυβερνητικών τοποθετήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνεντεύξεις του στον ΑΝΤ1 και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση για ολικό lockdown και τονίζει πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Θάνος Πλεύρης, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, εξέφρασε την αισιοδοξία του μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει.

Επιμένουν για lockdown οι επιστήμονες
Παρά τις κυβερνητικές τοποθετήσεις, αρκετοί επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί πως στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το lockdown σε περίπτωση που διασπορά συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ: «Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ο οποίος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown». Σημείωσε δε πως τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης προχώρησε σε μια ζοφερή εκτίμηση για τις επόμενες εβδομάδες. «Δεν είμαι από τους τρομολάγνους, απλά μαθηματικά κάνω και όταν οι γιατροί κάνουν μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλη επισφάλεια» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο Mega και παράλληλα έκανε λόγο για 3.000 θανάτους την ημέρα μέχρι τις γιορτές. Ο καθηγητής πνευμονολογίας έκανε λόγο για βίαιη ανοσοποίηση του πληθυσμού τονίζοντας πως «οι άνθρωποι μολύνονται ταχύτητα και οι οικογένειες είναι όλες θετικές».

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα
Ένα διαφορετικό πλέγμα μέτρων μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή για τους ενήλικες, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Ειδικότερα «κλείνουν» οι πόρτες εισόδου και σε άλλες κλειστές αίθουσες πέραν της εστίασης και συγκεκριμένα σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.

Πάντως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid). Το ίδιο ισχύει και για ανοιχτούς χώρους εστίασης, αν και περίπτωση που επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί το μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πρέπει να έχουν δυο τεστ την εβδομάδα. Τα τεστ αυτά (μοριακό ή rapid) γίνονται με δικά τους έξοδα.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.

Τέλος σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία όλοι οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα (ένα άτομο ανά εννέα τ.μ.). Με μάσκα και χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ή τεστ οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Επιστρέφει» το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο δημόσιο η προσέλευση θα γίνεται σε τρία «κύματα». Όσον αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

 

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 384 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*