Τη βελτίωση του άρθρου 10 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να μην αδικηθούν οι εποχικές νησιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας που απασχολούν περισσότερο προσωπικό κατά τη θερινή περίοδο πρότεινε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το άρθρο 10, «Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η ΔεκεμΒρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου και οι οικειοιθελείς παραιτήσεις».
Έτσι, αν μια εποχική ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση σύναψε εντός του διαστήματος κατά το οποίο επετράπη η λειτουργία της, σύμβαση ορισμένου χρόνου, είναι επιλέξιμη, ενώ αν σύναψε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι μη επιλέξιμη. Επίσης, εάν μια ξενοδοχειακή ή άλλη επιχείρηση δωδεκάμηνης λειτουργίας προσέλαβε επιπλέον προσωπικό κατά τη Θερινή περίοδο, με σύμβαση αορίστου διαρκείας, είναι μη επιλέξιμη.
«Ο διαχωρισμός αυτός αδικεί ίσως την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες, για το λόγο αυτό θεωρούμε λογικό και δίκαιο να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να συμπεριλάβει τις εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και αυτές της δωδεκάμηνης λειτουργίας που σύναψαν με εργαζόμενους τους, συμβάσεις αορίστου διαρκείας από την ημερομηνία μετά την οποία επετράπη η λειτουργία τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.