Τις πληγές της μετρά η εστίαση, μετά από 6 μήνες υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας, με τα λουκέτα επιχειρήσεων του κλάδου, που δεν άντεξαν, να είναι ήδη πολλά.
Δίνοντας μιά τάξη μεγέθους των απωλειών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, ανέφερε ότι ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 λουκέτα στην εστίαση.
Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, θεωρώντας περίπου βέβαιη την αύξηση των λουκέτων στις 80.000 επιχειρήσεις εστίασης. Άλλωστε, είναι άγνωστο πόσα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υποχρεωτικά παραμένουν κλειστά, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, θα ανοίξουν όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία τους.
Επίσης, στη συνέχεια θα φανούν οι επιπτώσεις της αποσωλήνωσης από τον μηχανισμό κρατικής στήριξης, ενώ κρίσιμο για το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης θεωρείται το φθινόπωρο, οπότε θα πάψει να υπάρχει η όποια τόνωση από τον τουρισμό.
Αγωγές κατά του Δημοσίου
Στο μεταξύ, έγινε γνωστή η κατάθεση των πρώτων αγωγών από επιχειρηματίες της εστίασης, που διεκδικούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, για την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τους.
«Οι άνθρωποι της εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, το πλήρες κείμενο της οποίας είναι το ακόλουθο:
«Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατέθεσε τις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9/6/21 με παράλληλη κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών.
Η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων μας και η ενοχοποίησή μας για την υπερμετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας μας.
Οι άνθρωποι της Εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση.
Βρέθηκαν χρεωμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοι της Ευρώπης έτυχαν άλλης μεταχείρισης. Η εστίαση από 01/07 μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς στήριξη!!!
Το γεγονός πως έχει “ανοίξει” η εστίαση (με μ.ο. 5 εξωτερικά τραπεζάκια για την κάθε επιχείρηση) δεν την καθιστά αυτόματα και αυτόνομη οικονομικά. Αντιθέτως, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.
Με έκπληξη ακούσαμε τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για ημι-υπαίθριους ή κλειστούς χώρους. Σας καλούμε – για πολλοστή φορά – να λάβετε υπόψη σας πως για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου μας απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημι-υπαίθριων (θυμίζουμε πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων (έστω σε κάποιο ποσοστό). Εννοείται σύμφωνα με τους κανόνες και τις συστάσεις των ειδικών.
Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε περαιτέρω, για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία. Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.
Επίσης ζητάμε παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων (40 – 60%) για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους εργαζόμενους.
Πρέπει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να κατανοήσουν ότι προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη στην Εστίαση και να λάβουν μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να ανοίξει αυτή η συζήτηση».