Δονούσα: Παρουσίαση με θέμα την πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή καθαρής και ανεξάντλητης ενέργειας

Newsroom.
26/06/2024 17:06
 
 
 

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε από τον Φυσικό του Γυμνασίου-ΛΤ Δονούσας  Παναγιώτη Αλούκο, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας ομιλία- παρουσίαση με θέμα: ″Θερμή και ψυχρή σύντηξη: Μπροστά στην οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ανθρωπότητας”

Γονείς, μαθητές, κάτοικοι και επισκέπτες της Δονούσας παρακολούθησαν μία περιληπτική περιγραφή των δύο βασικών προσεγγίσεων της επίτευξης σύντηξης: τη θερμή σύντηξη σε αντιδραστήρες ΤΟΚΑΜΑΚ και την ψυχρή σύντηξη με λέιζερ.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση εστιάστηκε στο μεγαλύτερο ΤΟΚΑΜΑΚ στον κόσμο, τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) στη Νότια Γαλλία καθώς και στο Εθνικό Εργαστήριο
Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια για την σύντηξη με λέιζερ. Σε κάθε περίπτωση, περιγράφηκαν οι αρχές λειτουργίας και οι θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα.

 

Η πυρηνική σύντηξη προτείνεται ως καθαρότατη, οικονομική και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας αφού χρησιμοποιεί ως καύσιμο μείγμα δευτερίου και τριτίου και δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή αέρια του θερμοκηπίου. Η πυρηνική σύντηξη είναι η πηγή ενέργειας του Ήλιου και όλων των αστέρων στο σύμπαν. Η μεθοδολογία της σύντηξης βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και η βιομηχανική αξιοποίησή της εκτιμάται σε δέκα χρόνια τουλάχιστον.

Ως τότε, η ανθρωπότητα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πηγές έμπνευσης για το θέμα της παρουσίασης, σύμφωνα με τον Δρ. Αλούκο, ήταν πρώτον τα ηλιοβασιλέματα της Δονούσας, τα ομορφότερα που είδε ποτέ στη ζωή του,
όπου βλέποντας την Ήλιο συλλογιζόταν την ενέργεια που τον τροφοδοτεί.

Και δεύτερον, το δίκτυο κάδων ανακύκλωσης στη Δονούσα που δείχνει και τη βούληση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού για καθαρό περιβάλλον. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε για την Δράση DONOUSSA-ENERGY PROJECT που αφορά την Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας.

Ο κ. Αλούκος ευχαριστεί θερμά τον π. Κωνσταντίνο Μαρκουλή για την παραχώρηση του πνευματικού κέντρου και την κ. Μαρία Τσαβιταρόγλου, προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Δονούσας κατά το τρέχον σχολικό έτος, που προλόγισε το θέμα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 136 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*