Έως το 2022 η πρώτη εκτόξευση ελληνικού οχήματος

Άκης Αξαόπουλος
21/04/2019 18:08
 
 
 

«Ξεκινά άμεσα η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, που περιέγραψε πως μέσα από τη δημόσια πρόσκληση, που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2018, έχουν υποβληθεί πολύ σοβαρές προτάσεις «οι οποίες ήταν και ο πρόδρομος της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας με τη NASA»όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

«Η NASA είχε διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαστημική τεχνολογία, υπάρχουν σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν και να συνδράμουν στην αποστολή στις διάφορες αποστολές στη Σελήνη, που έχει εξαγγείλει από την περασμένη χρονιά»εξήγησε ο κ. Πρωτοπαππάς. «Ως απότοκο της υπογραφής συνεργασίας με τη NASA που υπογράψαμε την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν αυτές οι προτάσεις, όπως και η παρουσίαση της όλης συνεργασίας και του όλου προγράμματος “Hellas to the Moon”. Είναι πάρα πολύ σοβαρές προτάσεις» τόνισε και μάλιστα αποκάλυψε πως ήδη η διεθνής συνεργασία έχει προχωρήσει στα επόμενα στάδιο μετά τη Κοινή Δήλωση Συνεργασίας με τη NASA στο Colorado Springs των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πριν από τρεις εβδομάδες έγινε σύσκεψη για την αποστολή στη Σελήνη μαζί με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και είχε κάνει πολύ σημαντική εντύπωση το πώς η Ελλάδα κατάφερε και συνέλεξε τόσες προτάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ και σημείωσε πως με τις τελευταίες εξελίξεις «η Ελλάδα πλέον τοποθετείται στον διεθνή διαστημικό χάρτη».

Ταυτόχρονα ο ΕΛΔΟ συμμετέχει επίσης μαζί με άλλους 23 διαστημικούς οργανισμούς στη Διεθνή Επιτροπή, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της ΝΑSA για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη μέσω του προγράμματος GATEWAY.

Πώς η Ελλάδα “πρόλαβε” άλλες ευρωπαϊκές χώρες

«Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν την πρόσκληση αυτή της NASA και είναι και αυτός ένας λόγος που ένας νεοσύστατος Διαστημικός Οργανισμός έχει υπογράψει μια Κοινή Δήλωση Συνεργασίας με τη NASA» εξιστόρησε ο κ.Πρωτοπαππάς. Εξήγησε δε και το πώς συγκεκριμένα από εδώ και πέρα η συνεργασία περνά επόμενο στάδιο, αφού ξεκινά ο σχεδιασμός του σεληνιακού οχήματος.

«Μιλάμε για τον εξοπλισμό που θα πάει με το Lander της NASA στηΣελήνη, ώστε να προσσεληνωθεί και να στείλει στοιχεία και πληροφορίες ανάλογα με το ποια ερευνητικά δεδομένα, τι αισθητήρες θα βάλουμε πάνω στο σεληνιακό όχημα στην Ελλάδα. Τεχνολογία που θα είναι κτήμα της Ελλάδας και των πανεπιστημίων για περαιτέρω έρευνα» είπε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, διευκρινίζοντας ότι η σχεδίαση του σεληνιακού οχήματος συνδυάζεται με το χρονοδιάγραμμα των πρώτων εκτοξεύσεων στη Σελήνη είτε το 2021 είτε το 2022 και μάλιστα η κατασκευή θα γίνεται στην Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα Hellas to the Moon

«Από τον περασμένο Ιανουάριο δε, έχουμε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το Lander (το διαστημικό όχημα που θα προσσεληνωθεί) στη Σελήνη, το ποιος δηλαδή θα πάρει αυτό το μικρό σεληνιακό όχημα στη Σελήνη και έχουμε πάρει προσφορές από διάφορες εταιρίες και τις αξιολογούμε. Είμαστε σε επαφή για αυτό με διάφορες εταιρίες, οι οποίες έχουν έναν μόνο περιορισμό, το να είναι διαπιστευμένες σε εγνωσμένου κύρους διαστημικούς Οργανισμούς π.χ στην αμερικανική NASA», τόνισε ο κ.Πρωτοπαππάς.

Επιπλέον ανέφερε πως η κατασκευή του ελληνικού οχήματος που θα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης «θα γίνει εντός της Ελλάδας και θα είναι συνεργασία Πανεπιστημίων και Εργαστηρίων». Τόνισε πως εντός χώρας «έχουμε την τεχνογνωσία να το κάνουμε» και σημείωσε με έμφαση πως «είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα». Το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το όχημα που ξεκινά να σχεδιάζεται θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκτοξευτεί το διαστημικό σύστημα (Lander) στη Σελήνη, δηλαδή από το αν αυτό θα γίνει το 2021 ή το 2022 καθώς οι ακριβείς τελικές προδιαγραφές θα που έχουν να κάνουν με μέγεθος, τεχνική προσαρμογή, επικοινωνίες κ.ο.κ στο τελικό τους στάδιο και αυτό θα εξαρτηθεί από την εταιρία που θα κερδίσει τον τελικό συμβόλαιο για τη κατασκευή του Lander που θα μεταφέρει το ελληνικό όχημα και θα υπογράψει τα αντίστοιχα συμβόλαια με την αμερικανική NASA «ώστε να μας πάει στη Σελήνη είτε το 2021, είτε το 2022», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

 

Πηγή: newsbomb.gr

(Visited 41 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*