Τηλεργασία: «Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή» λέει ο Βρούτσης – Αχτσιόγλου: «Επικοινωνιακός χειρισμός ενός σοβαρού θέματος»

Newsroom
13/07/2020 16:37
 
 
 

Πεδίο αντιπαράθεσης η τηλεργασία και πιο συγκεκριμένα η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για «συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο» που συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα έκανε λόγο ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ενώ από την άλλη η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά στην εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς τηλεργασία, χωρίς κανέναν έλεγχο και κανόνες.

Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται για πρώτη φόρα το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας σε νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκεστην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ωστόσο, καλείται να αξιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου ενδεικτικά αποτελούν:
*Ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων.
*Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη.
*Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου.
*Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από εργοδότη.
*Απαγόρευση της χρήσης κάμερας.
*Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας σύμφωνο με την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.
*Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην Εργάνη.

Το μεγάλο αυτό βήμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται με την ίδρυση αυτοτελούς Τμήµατος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.

 

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την τηλεργασία, επιβεβαιώνοντας, κατ’ αρχάς, τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του, όταν πρόκειται για ζητήματα προστασίας των εργαζομένων.

Επί πέντε μήνες, μετά τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, και ενώ οι επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει με απόφαση της κυβέρνησης τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς τηλεργασία, το υπουργείο άφησε χωρίς κανέναν έλεγχο και κανόνες την εφαρμογή της οδηγώντας σε γενικευμένη κατάχρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εγκαίρως ότι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τήρηση του ωραρίου, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Έχουμε ήδη καταθέσει, δημόσια, τέσσερις άξονες με αναγκαία μέτρα και αυστηρούς κανόνες εφαρμογής της τηλεργασίας.

Ο κ. Βρούτσης χειρίζεται με επικοινωνιακά κριτήρια ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αντί να προαναγγέλλει μέτρα έπρεπε να τα έχει ήδη λάβει. Για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αναμένουμε την κατάθεσή του, χωρίς μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση της μείωσης μισθών και της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας.

Μέχρι τότε -για τον κ. Βρούτση- οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορούν να περιμένουν.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*