Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βόρειου Τομέα – Β1’ Αθηνών) σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα της επίλυσης των εργατικών διαφορών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και να την μεταφέρει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές (ανάμεσα στους οποίους είναι και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος):
*Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
*Ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας). Δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό, ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
*Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Επίσης, χρειάζεται να τονιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών και η απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.
Βάσει των ανωτέρω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας εάν αληθεύει ότι προτίθεται να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές κατήργησε την αυτονομία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με συνέπεια την υποβάθμιση της λειτουργίας του και την υποστελέχωση του, σε μια περίοδο που προωθεί την βίαιη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεωνκαι ενώ εξαιτίας της πανδημίαςείναιαυξημένεςοι ανάγκες ελέγχου της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (σελ. 70), η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν (23.09.2020), αποκαλύφθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει η διαδικασία των εργατικών διαφορών να μεταφερθεί από το αρμόδιο ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κάνοντας πράξη όσα από το 2014 επεδίωκε ο Υπουργός Εργασίας, ο οποίος από τότε υποστήριζε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, ο οποίος διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ,ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ). Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στην προάσπιση τους, σε μια περίοδο κατάφωρης παραβίασης τους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς και δεν μπορεί να διασφαλίσει την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (πχ ωράριο εργασίας εργαζομένων, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες, καταβολή δώρων και επιδομάτων, τυχόν περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΜΕΔ δεν διαθέτει το αντίστοιχο προσωπικό ούτε την αντίστοιχη με το ΣΕΠΕ δομή, ώστε να υποστηρίξει με επάρκεια τον μεγάλο όγκο δουλειάς που συνεπάγεται μια ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας επίλυσης των εργατικώνδιαφορών και την απαραίτητη γνώση της αγοράς εργασίας και της παραβατικότητας που διαθέτουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης, καθώς και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που εν τοις πράγμασι οδηγούσε στην επίλυση των διαφορών.
Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:
Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, ύστερα και από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν; Αληθεύει ότι προτίθεστε να μεταφέρετε τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων ;