Το νηστίσιμο γλυκό – Ροξάκια της Αγγέλικας

Newsroom.
19/04/2024 06:55
 
 
 

Η αλήθεια είναι ότι το ροξάκι, μέσα του κλείνει το μυστήριο της Ανατολής αφού από εκεί μας έρχεται… Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη ερίζουν και κάπου ο Λίβανος κλείνει το μάτι… Στη βόρεια Ελλάδα συνηθίζεται πολύ και μάλιστα αποτελεί τη γλυκιά αμαρτία της σαρακοστής.

Σίσσυ Νίκα

Είναι λίγο δυσκολούτσικο γλυκάκι είναι η αλήθεια στην παρασκευή του αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.

Η Αγγέλικα φίλη αγαπημένη με ρίζες πολίτικες φτιάχνει απίθανα ροξάκια και πολλές φορές με φιλεύει. Τα κλείνει μέσα σε μεταλλικό κουτί ερμητικά και διατηρούνται φρέσκα για 4 ημέρες.

Μοιράζομαι τη συνταγή της γιαγιάς της μαζί σας…

 

Ροξάκια της Αγγέλικας
Από την Αγγέλικα Σωτηρίου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

250 ml. νερό χλιαρό

1 κύβος νωπή μαγιά

250 ml. καλαμποκέλαιο

450 γρ. αλεύρι δυνατό, κοσκινισμένο

1 κ.σ. κακάο σε σκόνη

80 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

Μισό κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι

800 ml νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με πετσέτα για 10 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε.

Σε δύο μπολ χωρίζουμε και ρίχνουμε το μείγμα των υγρών και προσθέτουμε στο καθένα ίσο μείγμα του αλευριού. Στο ένα μπολ προσθέτουμε και το κακάο και ανακατεύουμε.

Όπως είναι τα δύο μπολ δίπλα δίπλα τα σκεπάζουμε με πετσέτα και από πάνω με κουβερτούλα και αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα.

Αμέσως μετά αλευρώνουμε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε πρώτα τη ζύμη χωρίς κακάο σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάθουμε τη ζύμη με κακάο σε μπαστουνάκι και το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.

Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά. Αραδιάζουμε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στη μεσαία σχάρα για 12-17 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βγάζουμε από το φούρνο τα ροξάκια και όπως είναι καυτά τα σιροπιάζουμε.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πηγή: Emvolos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 145 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*