Το Armenonville ή Αρμενοβίλ είναι ένα ιστορικό γλυκό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη. Το εμβληματικό και μοναδικό στο είδος του παγωμένο γλύκισμα είναι στην ουσία ένα σεμιφρέντο και μοιάζει με παγωτό.
Αποτελεί μια κλασική απόλαυση όλων των παλιών ζαχαροπλαστείων της πόλης. Είναι κάτι ανάμεσα σε παγωτό παρφέ και σεμιφρέντο, είναι βελούδινο και μαλακό σαν παγωμένη μους. Μέσα στη μους, υπάρχουν κομμάτια μαρέγκας η οποία δίνει μια μαστιχωτή υφή, αλλά και καραμελωμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Είναι ένα ανάλαφρο ημι-παγωμένο γλυκό με νότες αμυγδάλου και πικραμυγδάλου, με πάμπολλες τραγανές υφές από τις ενσωματωμένες μαρέγκες, τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα κεράσια. Το αρμενοβίλ, το παγωμένο επιδόρπιο με το εντυπωσιακό όνομα, ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την αστική ζαχαροπλαστική της Θεσσαλονίκης.
Το σύνθετο ονειρεμένο Θεσσαλονικιώτικο παγωτό, σε σχετικά εύκολη εκδοχή!
Υλικά:
1 φυτική σαντιγί
1 ζαχαρούχο γάλα
3 βανίλιες
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γραμμ. σοκολάτα τεμαχισμένη
10 μαρεγκάκια
150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
150 γρ φιστίκι Αιγίνης
200 γρ ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας:
350 ml κρέμα γαλακτος
2 κουβερτούρες
Για τα μαρεγκάκια:
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
3 ασπράδια αυγού
1 βανίλια
Θα χρειαστούμε 2 μακρόστενες φόρμες κέικ
Εκτέλεση:
*Αρχικά φτιάχνουμε τους ξηρούς καρπούς.
– Βάζουµε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
– Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το φιστίκι Αιγίνης, ανακατεύουμε να καλυφθούν µε την καραμέλα.
– Τα αδειάζουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν τελείως για 15΄. Τα σπάµε µε γουδί.
*Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα μαρεγκάκια
– Χτυπάµε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ.
– Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
– Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και φτιάχνουμε με 2 κουτάλια μερίδες απο μαρεγκάκια.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 C για 1 ώρα. Τα αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
*Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την κρέμα μας.
– Χτυπάμε για 5΄-6΄ δυνατά τη φυτική σαντιγί στο μίξερ.
– Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3΄-4 ‘.
– Σε ένα άλλο δοχείο χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
– Ανακατεύουμε απαλά τα δύο δοχεία προσθέτοντας επιπλέον τους ξηρούς καρπούς που έχουμε ετοιμάσει, τα μαρεγκάκια και την τριμμένη σοκολάτα.
– Ντύνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κεικ με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε το μείγμα σ αυτές.
– Αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστο 8 ώρες.
– Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε σ ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος.
– Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα.
– Μετά από 8 ώρες ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζουμε το αρµενοβίλ και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας, εάν θέλουμε προσθέτουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς..
Καλή σας όρεξη!!!
Πηγή: secretkitchenandtravel.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις