Η αυθεντική συνταγή για Ροδάκινα κομπόστα

Newsroom.
02/07/2024 07:42
 
 
 

Αν αγαπάτε και εσείς τα ροδάκινα και θέλετε να τα γεύεστε και τον Χειμώνα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την κομπόστα.

Υπολογίστε ενάμιση με δύο περίπου, πολύ σκληρά ροδάκινα, για κάθε βάζο των 750 γρμ.

Υλικά:

5 κιλά ροδάκινα αγουρωπά (συμπύρηνα)
900γρ ζάχαρη (5 κσ ανά 10 τεμ κομμένα ροδάκινα στα 4)
Θα χρειαστούμε 12 βάζα καινούργια με καπάκι

Εκτέλεση:

Τα πλένετε, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε 4 κομμάτια το καθένα. (Αν θέλετε πιο εμφανίσιμη την κομπόστα σας στο σερβίρισμα, κόψτε τα μόνο στη μέση. Δεν είναι όμως τόσο πρακτικό).

Βγάλτε το κουκούτσι και το κόκκινο μέρος γύρω από αυτό. Σε κάθε βάζο ρίξτε στον πάτο 4-5 κουταλιές σούπας ζάχαρη.

Τοποθετείστε μετά, τακτικά τα ροδάκινα, μέχρι το χείλος του βάζου. Γεμίστε το ως επάνω με κρύο νερό και μετά βυθίστε ένα μαχαίρι με μακριά λάμα σε 5-6 μεριές του βάζου. Θα δείτε να βγαίνουν φυσαλίδες προς το στόμιο. Είναι ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί στο βάζο και πρέπει να βγει. Βιδώστε σφιχτά τα καπάκια.

Βάλτε τα βάζα σε μια βαθιά κατσαρόλα και γύρω-γύρω βάλτε πετσέτες, για να μη χτυπούν τα βάζα μεταξύ τους την ώρα που βράζουν.

Βάλτε νερό μέχρι να τα σκεπάσει και μόλις πάρει βράση, αφήστε τα στη φωτιά για 8-10 λεπτά, ΟΧΙ παραπάνω…θα γίνουν πολύ μαλακά.

Μόλις συμπληρωθεί η ώρα, τραβήξτε την κατσαρόλα στην άκρη, αδειάστε την όσο μπορείτε και με δύο πετσέτες βγάλτε τα βάζα, σφίξτε άλλη μια φορά τα καπάκια τους, αφήστε τα με τα καπάκια προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα.

Κρατούν και δύο χρόνια, χωρίς να πάθουν τίποτε.

Καλή Όρεξη!

Πηγή: secretkitchenandtravel.gr -Της Μαρία Ν.Κίτσου

φωτο Ελένη Βαρσάμη

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 170 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*