H φανουρόπιτα οφείλει το όνομά της στον Άγιο Φανούριο. Oι νοικοκυρές την ετοιμάζουν για να ευχαριστήσουν τον Άγιο ή να ζητήσουν τη συνδρομή του.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι αλλατίνη (γοχ)
1 μπέϊκιν πάουντερ
2 ποτήρια του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
το χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ή 3 κ.γλ. μπέικιν
2 φακελάκια μαύρες σταφίδες (1 φλ)
μαστίχα κοπανισμένη
σουσάμι
Εκτέλεση:
Zεσταίνουμε λίγο το νερό με την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι το νερό με τα μπαχαρικά που έχουμε ήδη ζεστάνει και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη σόδα, το αλεύρι, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες. Tοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί το γαρνίρουμε με το σουσάμι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, αντιστάσεις, περίπου για μια ώρα.
Πηγή: secretkitchenandtravel.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις