Παστιτσάδα κερκυραϊκή με ματσάτα Φολεγάνδρου

Newsroom.
03/11/2024 06:50
 
 
 

 

Εμβληματικό φαγητό της Κέρκυρας η παστιτσάδα. Πλούσια, μοσχοβολιστή, είναι ακαταμάχητη. Μπορεί κάποιοι να τη φτιάχνουν με μοσχάρι, άλλοι με κοτόπουλο και οι μερακλήδες με κόκορα αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει το σπετσερικό της για να έχει αυτή την μοναδική γεύση.

Υλικά:
1 κοτόπουλο βάρους 1.500-1.800 γρ., κομμένο στα 6
1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά ματσάτα Φολεγάνδρου ή ταλιατέλες
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. πελτές ντομάτας
160 ml κόκκινο ξηρό κρασί
350 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
50 γρ. σπετσερικό (ένα μείγμα μπαχαρικών με πικάντικη γεύση και χρώμα σκούρο κόκκινο )
2 φύλλα δάφνης
200 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για την παστιτσάδα, ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ματσάτα (ή τις ταλιατέλες) για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους (τα ματσάτα για περίπου 10 λεπτά, τις ταλιατέλες λίγα λεπτά λιγότερο).
Τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε κατά μέρος ζεστά.
Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 5-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Βγάζουμε τα κομμάτια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πιάνει ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το σπετσερικό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί στο υγρό.
Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να μείνει με μια ωραία, πυκνή σάλτσα.
Μοιράζουμε το κοτόπουλο σε πιάτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Συνοδεύουμε με τα ματσάτα και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με την τριμμένη μυζήθρα. Σερβίρουμε αμέσως.

Καλή Όρεξη!!!

Πηγή: gastronomos.gr του Γιώργου Θεολογίτη και Φωτογραφία ο Δημήτρης Βλάικος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 132 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*