Σαραγλάκια με επικάλυψη σοκολάτας

Newsroom.
09/12/2024 06:45
 
 
 

 

Το σαραγλί έχει καταγωγή από τις κουζίνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και αποτελεί ουσιαστικά μια εύκολη παραλλαγή του μπακλαβά.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν προκύψει διάφορες παραλλαγές και στις μέρες μας φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα. Η συνταγή που ακολουθεί τα «παντρεύει» με σοκολάτα!

Υλικά:

2 πακέτα φύλλο κρούστας (20-24 φύλλα)
300 γρ λιωμένο βούτυρο (ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο)
400 γρ σπασμένα καρύδια ή φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά κανέλα
1/3 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
προαιρετικά 2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι

Σιρόπι:
400 γρ νερό (2 κούπες των 200ml)
500 γρ ζάχαρη (2,5 κούπες περίπου)
1 στικ κανέλλας
4 γαρύφαλλα
4 φλούδες από λεμόνι ή πορτοκάλι
2 κουταλιές μέλι

Επικάλυψη:

300 γρ μαύρη σοκολάτα + 1 κουταλιά ηλιέλαιο
τριμμένο φιστίκι ή καρύδι

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τις φλούδες να βράσουν για 2΄-3΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε μέσα το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει.

Ξεπαγώνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες τα φύλλα κρούστας. Λιώνουμε το βούτυρο και ξεκινάμε με το σιρόπι ώστε να είναι κρύο όταν σιροπιάσουμε το γλυκό.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας όχι πάρα πολύ, τόσο ώστε να το νιώθουμε στο δόντι. Ανακατεύουμε μέσα την κανέλα, τη σκόνη γαρύφαλλο και το ξύσμα.

Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε με 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και επανωτίζουμε άλλο ένα φύλλο (αν θέλουμε αφήνουμε μόνο ένα φύλλο) και απλώνουμε μερικές κουταλιές από τη γέμιση. Βάζουμε μια χοντρή βελόνα πλεξίματος στη μέση και διπλώνουμε. Κάνουμε ένα μακρύ ρολό και σουρώνουμε από τις άκρες προς τα μέσα.

Τοποθετούμε σε ένα μέτριο βουτυρωμένο καλά ταψί (25 Χ 35 cm) και βουτυρώνουμε αμέσως με ένα πινέλο για να μην ξεραθεί. Τοποθετούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο, τα βουτυρώνουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας (φωτο 3)

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 60΄- 70΄ μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα πάνω κάτω. Σιροπιάζουμε αμέσως όπως είναι ζεστά τα σαραγλάκια με το κρύο σιρόπι. Αν θέλουμε να μην κάνουμε επικάλυψη πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι. Αν θέλουμε να κάνουμε επικάλυψη δε θα πασπαλίσουμε τίποτα πριν.

Επικάλυψη:

Λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί τη μαύρη ή μαζί με 1 κουταλιά ηλιέλαιο και βάζουμε τα κομμάτια μέσα, αφού κρυώσουν καλά, ένα ένα ώστε να καλυφθεί το κομμάτι καλά με σοκολάτα μαύρη. Τα ακουμπάμε σε μια σχάρα, πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο καρύδι ή φιστίκι από πάνω τα κομμάτια και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει καλά η σοκολάτα.

Πηγή: hello.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 305 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*