Γεμισμένα αμπελόφυλλα με ρύζι, μυρωδικά και μνήμες αγάπης – Ένα πιάτο γεμάτο άνοιξη, αγάπη και μνήμες
Υπάρχουν φαγητά που είναι κάτι παραπάνω από γεύσεις και αρώματα. Είναι ιστορίες. Είναι εικόνες από το πατρικό τραπέζι, μυρωδιές από την κατσαρόλα της μαμάς, άνοιξη στην αυλή με ένα μπολ στα γόνατα και τα αμπελόφυλλα να περιμένουν να τυλιχτούν με αγάπη. Ένα από αυτά τα φαγητά είναι για μένα τα ντολμαδάκια γιαλαντζί.
Τα έφτιαχνε η μητέρα μου με υπομονή, σχεδόν τελετουργικά. Φρέσκα φύλλα από το αμπέλι και μυρωδικά από τον κήπο που ευωδίαζαν κουζίνα και γειτονιά, και το ρύζι να «παντρεύεται» με τα αρώματα της γης. Πιάτο νηστίσιμο και απλό, μα στην καρδιά μου είναι πλούσιο όσο λίγα.
Σήμερα θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας. Όχι μόνο σαν συνταγή, αλλά σαν ένα κομμάτι ζωής. Όπως μου την έμαθε και όπως την κράτησα μέσα μου…
Υλικά:
– Φρέσκα αμπελόφυλλα (περίπου 60-80, αναλόγως μεγέθους)
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
– 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1/2 ματσάκι άνηθος
– 1/2 ματσάκι μαϊντανός
– 1/2 ματσάκι μάραθος
– Λίγα φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– Χυμός από 2 λεμόνια
– Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεματίζουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
2. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια για λίγα λεπτά.
3. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
4. Ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον μάραθο και τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα (με τα νεύρα από πάνω), βάζουμε μία μικρή κουταλιά γέμιση και τα τυλίγουμε σε ρολάκια.
6. Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά φύλλα και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά.
7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε λίγο νερό (ίσα να τα σκεπάσει).
8. Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο (η μαμά μου έβαζε και ένα μεγάλο βότσαλο από τη θάλασσα να στερεωθούν και να μην ανοίξουν).
9. Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να τραβήξουν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι).
Σερβίρονται με αγάπη, όπως τα έφτιαχνε η μαμά. Κρύα ή χλιαρά, με λίγο γιαούρτι στο πλάι ή σος γιουρτιού.
Φωτογραφία: altis.com.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις