Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα – Αναλυτική πρόβλεψη

Newsroom.
10/06/2024 06:32
 
 
 

Υψηλές θερμοκρασίες που θα φθάσουν τοπικά έως και 42 βαθμούς Κελσίου προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες  θα επιφέρει είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, την εβδομάδα αυτή. Ολόκληρη η εβδομάδα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ανά την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι, την ερχόμενη Τετάρτη, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς, σε έναν από τους πρώτους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού.

Στις μέρες του καύσωνα, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με κάποια προγνωστικά μοντέλα, σε κάποιες περιοχές θα αγγίξουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας αυτός αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο θερμικών καταπονήσεων και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αναμένονται επίσης έντονα φαινόμενα δυσφορίας λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές, όπου η συνδυαστική επίδραση της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα δημιουργήσει συνθήκες καύσωνα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους και η αποφυγή βαριάς σωματικής άσκησης κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας είναι απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της θερμοπληξίας.

Επιπλέον, η αφρικανική σκόνη που θα συνοδεύει τον καύσωνα αναμένεται να επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την προστασία της υγείας τους.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Τριήμερος καύσωνας θα πλήξει τη χώρα μας με το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» να επηρεάζει αρκετές πόλεις της χώρας, σημειώνει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«”Παν- Ιταλικός καύσωνας με σκόνη έρχεται και στη χώρα μας…”

Εμμονή στις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να παρουσιάζει ο φετινός Ιούνιος, αφού ήδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και έπεται και συνέχεια.

Δυστυχώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του φαινομένου της “αστικής θερμικής νησίδας” ορισμένα αστικά κέντρα τις επόμενες ημέρες θα δεχτούν μεγάλη θερμική πίεση (όχι πρωτόγνωρη) όπως η Ορεστιάδα, οι Σέρρες, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Λιβαδειά, η Χαλκίδα, η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Λαμία, το Άργος, η Σπάρτη κ.α.

Αναλυτικότερα, την έντονη ζέστη (Δευτέρα) θα διαδεχτεί τριήμερος καύσωνας , (Τρίτη -Τετάρτη -Πέμπτη ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έντονη ζέστη (Παρασκευή -Σάββατο -Κυριακή).

Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση για ολόκληρη εβδομάδα

Δευτέρα 10 Ιουνίου

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Το μεσημέρι και το απόγευμα πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε άνοδο, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 34-38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, τοπικά 39 βαθμούς, και τους 31-34 βαθμούς Κελσίου στα νησιωτικά.

Μακεδονία, Θράκη:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Τοπικοί όμβροι το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Τοπικοί όμβροι το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Τοπικοί όμβροι το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, στα ανατολικά νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38, τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη:
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις. Τοπικοί όμβροι το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ, δυτικοί και στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38, τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου.

Αττική:
Καιρός: Αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ, νότιοι έως 4 μποφόρ το μεσημέρι και το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37, τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη:
Καιρός: Αίθριος με αραιές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 11 Ιουνίου

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη.
Άνεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, τοπικά έως 6 μποφόρ στα πελάγη από το μεσημέρι. Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Θαλάσσιες αύρες στις βόρειες παράκτιες περιοχές το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω άνοδο, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 40 και τοπικά 41 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, 39 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, και 35-36 βαθμούς στη νησιωτική χώρα.

Τετάρτη 12 Ιουνίου

Καιρός: Γενικά αίθριος. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Άνεμοι: Στα δυτικά αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί 3-4 μποφόρ, στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, στα νότια θαλάσσια έως 6 μποφόρ. Στα βορειοανατολικά αρχικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο, φτάνοντας τους 41-42 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, 39-40 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, και 35-38 βαθμούς στη νησιωτική χώρα. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή, τοπικά πάνω από 27 βαθμούς στην κεντρική και νότια χώρα.

Πέμπτη 13 Ιουνίου

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Παρασκευή 14 Ιουνίου

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άνεμοι: Στα δυτικά και τα βόρεια βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ, στο Ιόνιο βαθμιαία 6-7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.


Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*