Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές με μπουρίνια και χαλάζι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Newsroom.
04/07/2024 06:19
 
 
 

Ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών διανύουμε φέτος.

Η κλιματική αλλαγή δείχνει ξεκάθαρα πια το αποτύπωμά της με τις ακραίες εκδηλώσεις του καιρού. Σε κλοιό της νέας κακοκαιρίας βρίσκονται ήδη περιοχές της χώρας με μπουρίνια και χαλάζι.

Η επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και μπουρίνια θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουλίου.

Τα φαινόμενα θα πλήξουν αρχικά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου, αλλά και την Αττική.

Η κακοκαιρία εξπρές ήδη ξεκίνησε από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού κατέστρεψε καλλιέργειες κερασιών στην Έδεσσα.

Για ολική καταστροφή και μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες κάνουν λόγο οι παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να τις καταγράψουν ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Στη Θάσο και την Κοζάνη ξέσπασαν πυρκαγιές από κεραυνούς, αλλά ευτυχώς η πυροσβεστική τις έσβησε έγκαιρα.

Από τη ζέστη και τις φωτιές, στις καταιγίδες και στο χαλάζι

Κεραυνούς και χαλάζι φέρνει η κακοκαιρία εξπρές.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν αρχικά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου, αλλά και την Αττική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 5 έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την Πέμπτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 έως 32 °C.

Meteo: Βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, aπό τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα.

Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης:

Ιδιαίτερη προσοχή με τα μπουρίνια στη θάλασσα

«Οι καταιγίδες αυξάνονται σε πυκνότητα και σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής έρευνες έχουν δείξει ότι τριπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται ισχυρές καταιγίδες», είπε ο καθηγητής Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια να εφιστά την προσοχή των πολιτών τις επόμενες ώρες.

«Κάτοικοι και επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μπουρίνια στη θάλασσα, που γνωρίζουμε όλοι πόσο επικίνδυνα είναι, ενώ στις περιοχές που θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ρέματα», δήλωσε.

Κι επειδή τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν: μακριά από παραλίες και προσοχή στους εξωτερικούς χώρους.

«Αν δούμε ότι υπάρχουν σημάδια για την ανάπτυξη κάποιες καταιγίδες στην περιοχή καλό είναι να αποφύγουμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο και σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε φυσικά και την παραλία», είπε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Νωρίτερα χθες ολοκληρώθηκε και η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΛΑΣ, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκονται στη μέγιστη ετοιμότητα.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 149 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*